Actualiteit - Fiftytoo.be

Zet je man aan het werk in huis!

[01/07/18]

Wil je dat je man nog lang leeft? Dan zal hij moeten helpen in het huishouden Een paar uur per week huishoudelijk bezig zijn - zelfs de hond uitlaten of in de tuin onkruid uittrekken - verlaagt het risico op overlijden bij oudere mannen, stelden wetenschappers vast.

Ouderen wordt aangeraden om minimaal 150 minuten per week matig-tot-intensief te trainen, opgedeeld in segmenten van niet minder dan 10 minuten. Dat hoeft geen zweterige sport te zijn, blijkt nu. Eenvoudige huishoudelijke taken, van stofzuigen tot in de tuin werken, telt al als lichaamsbeweging.

De wetenschappers toonden in een Engelse studie aan dat elke 30 minuten lichaamsbeweging gepaard gaat met 17 procent minder kans op overlijden. Met een half uur matige tot sterke lichaamsactiviteit daalt het risico nog meer - met 33 procent.

De totale tijd lichaamsbeweging was belangrijk, niet hoe de tijd was verdeeld.De mannen die zich bezighielden met korte, sporadische activiteiten zoals het gras maaien, stevig met de hond wandelen liepen net zo veel/wenig risico als mannen met sporten die meer tijd in beslag nemen.

Voor beide groepen was de sterftekans 40 procent lager in vergelijking mets enioren die veel voor de televisie zitten en op de PC tokkelen.

Of de verminderde kans op ziekten en overlijden ook voor vrouwen werkt als zij zich bezighouden met het huishouden, werd niet onderzocht.


© Fiftytoo.be