Actualiteit - Fiftytoo.be

HIV bij Vlaamse 50-plusser stijgt

[12/03/18]

In Vlaanderen kent HIV een dalende trend, maar het aantal 50-plussers met HIV stijgt! Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is het aantal hiv-diagnoses vorig jaar met bijna 10 procent gedaald. Maar opvallend volgens het HIV-referentiecentrum in Gent is dat het aantal vijftigplussers met HIV een lichte stijging kent.

Eén op elke zes gevallen van hiv in Europa wordt gevonden bij mensen ouder dan 50 jaar. Over een periode van 12 jaar is een constante toename te zien van het aantal nieuwe diagnoses bij oudere volwassenen. Waarom zijn ouderen opeens een risicogroep?

Wisselende seksuele contacten bij ouderen?

Volgens het Gentse HIV-centrum heeft dit mogelijk te maken met meer erectieproblemen. Een condoom kan dan als belemmerend worden ervaren.

Uit een Britse studie blijkt dat 50-plussers vaker buitenechtelijke seks hebben dan men denkt. Het bleek dat 39 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen wel eens seks hadden buiten hun vaste relatie.

Meer en meer mensen scheiden bovendien op latere leeftijd en vinden vaak nieuwe seksuele partners.

Het grootste deel van de mannen gebruikten daarbij geen condoom. Het condoomgebruik vermindert zelfs naarmate de leeftijd stijgt. In de leeftijd van 16 tot 19 jaar gebruikte 68 procent van de mannen en vrouwen een condoom. In de groep van 35 tot 44 jaar, gebruikte slechts 38 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen een condoom. Dit brengt weer nieuwe risico’s met zich mee, want als je niet veilig vrijt, loop je grote kans om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) op te lopen.

Voorlichting voor senioren

Toen deze generatie jong was hadden ze vaak seks zonder condooms; er was nog geen voorlichting over de noodzaak van condooms. Daarom moeten er dringend voorlichtingscampagnes komen over het condoomgebruik voor deze generatie.


© Fiftytoo.be