Actualiteit - Fiftytoo.be

Wat te doen bij brand?

[19/06/17]

De branden in Londen en Lissabon dit weekend zorgden voor heel wat onrust. Hoe kan jij je kinderen redden bij een woningbrand? We hopen dat je het natuurlijk nooit hoeft mee te maken, maar in geval van brand, weet je maar beter wat je exact moet doen!

- Een goede voorbereiding is alles! Zorg ervoor dat je brandmelders in huis hebt op alle belangrijke plaatsen. Zet elke avond televisie, wasmachine, droogkast en computer uit - en niet in de slaapmodus! Laat de brandweer door je huis wandelen en je waarschuwen voor risicoplaatsen; zij doen dat graag op aanvraag! Controleer je brandmelders regelmatig.

- Bel de hulpdiensten: 100 of 112. Deze nummers zijn gratis. Je kan ze zowel met een vast toestel als met een gsm oproepen. Het kan soms even duren vooraleer je een beltoon hoort, blijf dus zeker aan de lijn.

Hoe nauwkeuriger je aanwijzingen zijn, hoe beter de hulpdiensten je kunnen helpen. Vermeld dus zo duidelijk mogelijk: wie er belt
wat er aan de hand is: in welke ruimt is er brand, op welke verdieping het brandt, het vermoedelijke aantal slachtoffers en hun toestand, de kans op ontploffingsgevaar, waar het gebeurt: het volledig adres, herkenningspunt(en) in de omgeving, speciale ingang, …

- Vluchten uit de woning

Als je de beginnende brand niet onder controle krijgt of als de brand al te groot is, moet je de woning zo snel mogelijk verlaten. Probeer alle medebewoners te waarschuwen.

Buk je en kruip zo dicht mogelijk bij de grond: je ziet er beter en er is meer zuurstof omdat hete rook stijgt. Adem in een natte zakdoek of handdoek: rook en verbrandingsgassen kunnen je verstikken. Leg natte handdoeken of lakens om je heen. Bij een grote brand zet je alle kranen in je huis open.

Volg de evacuatieroute in een hotel of een openbaar gebouw. Zorg ervoor dat je in een hotel waar je langere tijd verblijft en overnacht voor het slapengaan hebt gecontroleerd waar de nooduitgang in jouw nabijheid is. Probeer altijd met dezelfde hand contact met de muur te houden om niet gedesoriënteerd te geraken. Open nooit een deur die heet aanvoelt, want dat betekent dat er zich vuur achter bevindt.

Sluit alle deuren en ramen op je weg naar buiten. Verse lucht wakkert het vuur aan. Gebruik nooit de lift.

Ga, als je buiten bent, naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of alle medebewoners het gebouw verlaten hebben. Spoel eventuele brandwonden overvloedig met koud water totdat de hulpdiensten aanwezig zijn. Breng de brandweer bij hun aankomst op de hoogte van de toestand.

- Trappen en gangen vol rook vormen geen veilige evacuatieweg. Wat als vluchten niet meer lukt?

Sluit zoveel mogelijk deuren tussen jezelf en de brandhaard. Blijf in afwachting van de komst van de brandweer in een kamer zo ver mogelijk van de brandhaard, liefst met een zichtbaar raam vanaf de buitenkant. Dicht de spleten van de deur af met vochtige doeken en laat door het raam zien dat je nog in het gebouw aanwezig bent.

Bron: belgium.be© Fiftytoo.be