Actualiteit - Fiftytoo.be

Als je kleinkind overlijdt...

[12/06/17]

Er is niets, niets zo dramatisch als een kind of een kleinkind verliezen. Hoe ga je er mee om als het jou of een bekende overkomt? Je kind verliezen is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Ook voor grootouders is een dergelijke gebeurtenis heel traumatisch. Naast het verlies van het kleinkind, is er namelijk ook nog eens het verdriet van je kind, voor wie je er ook graag wilt zijn. Hoe ga je hiermee om?

Niet alleen je zoon of dochter maken een proces van diepe rouw mee, dit geldt ook zeker voor jou en je partner. Als grootouders heb je niet alleen je eigen verdriet, maar ook dat van je kind, én dat van eventuele andere kleinkinderen. Realiseer je dat ook jullie in een rouwproces zitten en het daarom belangrijk is over dit verdriet te praten.

Maar op dit moment is jullie zoon of dochter niet de juiste persoon om je diepe verdriet bij kwijt te raken, al is het wel belangrijk dat je over dit verdriet met hen praat. Probeer sterk te zijn en hem of haar zo veel mogelijk in het verdriet te steunen; de kans dat je kind zich – bovenop alle mogelijke schuldgevoelens – zich ook nog eens schuldig gaat voelen voor jullie verdriet, is groot. Maar duw je verdriet niet weg! Ook jouw kind heeft er behoefte aan te weten dat je met hen meevoelt! Soms is communicatie moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je met elkaar blijft praten.

Praat verder met je partner, familie, vrienden en kennissen. Schrijf. Voor heel wat oudere mensen is het schrijven aan het kleinkind een goede manier om het rouwproces te verwerken.


© Fiftytoo.be