Actualiteit - Fiftytoo.be

Zittend plassen beter voor prostaat

[17/03/20]

Bij veel mannen groeit de prostaat bij het ouder worden. De plasstraal wordt hierdoor minder krachtig en er kan urine achterblijven in de blaas. Hierdoor kunnen blaasontsteking en blaasstenen ontstaan.

Nieuw medisch onderzoek bewijst nu dat mannen met een goedaardig vergrote prostaat beter gaan zitten bij het plassen; hierdoor plassen ze de blaas beter leeg en lopen ze minder risico op blaasontsteking.

Krachtigere straal

Uit het onderzoek blijkt dat mannen met plasproblemen vanwege een vergrote prostaat gebaat zijn bij zittend plassen. Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden. “Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaren de wetenschappers.

Prostaatproblemen

Prostaatproblemen ontstaan bij mannen al vanaf middelbare leeftijd, en zijn gerelateerd aan het ouder worden. Van de mannen boven de tachtig heeft zo’n 90 procent plasklachten vanwege een vergrote prostaat. Zij zijn vaak niet goed ter been en kunnen bang zijn om te vallen. Hierdoor spannen zij de spieren in de bekkenbodem extra aan en wordt leegplassen van de blaas nog lastiger.

Medicijnen die de spierspanning rond de blaas verminderen kunnen verlichting geven. Maar de wetenschappers laten nu zien dat het effect van zittend plassen bijna net zo groot is. “Wij raden patiënten echter niet aan met medicijnen te stoppen. Waarschijnlijk werkt een combinatie van medicatie en zitten bij het plassen het beste”, aldus de wetenschappers.© Fiftytoo.be