Actualiteit - Fiftytoo.be

Grootouders blijken prima pleegouders!

[15/08/16]

Kan je kleinkind niet langer thuis blijven wonen? En vraag jij je af of jij een oplossing kan bieden? Grootouders kunnen in veel gevallen een prachtige oplossing bieden wanneer hun kleinkind niet meer bij de ouders kan wonen, blijkt uit een onderzoek onder pleeggrootouders. Pleeg­grootouders zijn goede opvoeders en maken echt een verschil.

De meeste ouders accepteerden dat zij zelf hun kind niet mochten opvoeden. In de meeste gevallen gaat het bij pleeggrootouders psychische of psychiatrische problemen, verslaving of een zeer moeilijk kind bij een alleenstaande ouder. Vaak gaat het erg slecht met de ouders en is het voor hen een opluchting wanneer hun kindje op een veilige plek bij opa en oma kan opgroeien.

Bij kleine kinderen lukt een terugkeer naar de ouders vaak, maar voor kinderen die tijdens de puberteit naar hun grootouders gaan als tijdelijke oplossing, slaagt een terugkeer in de meeste gevallen niet meer.

Pleeggrootouders: ervaring met kleinkind positief, met eigen kind vaak negatief

In Nederland werd een grootschalig onderzoek bij pleeggrootouders georganiseerd. Daaruit bleek dat vrijwel alle pleeggrootouders zeiden dat ze hun kleinkind weer zouden opvangen, wanneer ze opnieuw gevraagd zouden worden. Dat ging veel verder dan de stelling van alle pleeggrootouders: “Je hebt geen keuze.” De meesten hebben ook genoten van het opvoeden van hun kleinkind: de kinderen brachten vrolijkheid, leven en dankbaarheid.

Maar het was niet allemaal mooi; veel pleeggrootouders zeiden dat ze regelmatig in spanning zaten, omdat hun kleinkind misschien terug moest naar de ouders terwijl het daar nog niet pluis was. Deze spanning werd veroorzaakt door de ouders zelf, die van mening veranderd waren of die vonden, omdat er een andere gezinsvoogd verscheen, dat een kind bij zijn ouders hoort te wonen. OOk als een van de grootouders iets overkwam, was het voor een tweede vaak moeilijk - niet door het kleinkind, maar door de ouder die het kind dan opeens liever zelf wilde opvoeden.


© Fiftytoo.be