Actualiteit - Fiftytoo.be

Griep: enkele mythes ontrafeld

[20/01/17]

Deze periode van het jaar zijn we weer helemaal in de ban van de griep. Tijd dus om enkele mythes te ontrafelen. We zetten zes mythes over de griep op een rijtje, met de nodige informatie en tips er gratis en voor niks bovenop:

1. Van het griepvaccin kan je griep krijgen


Het griepvaccin is gemaakt van dode of inactieve virussen die hun koortsopwekkende eigenschappen niet meer kunnen verspreiden. In zeldzame gevallen reageert iemand op het vaccin onder de vorm van lage koorts, maar deze symptomen zijn geen griep. Hoewel je er geen griep van kunt krijgen, is het voor sommige mensen beter zich NIET te laten vaccineren, bijvoorbeeld als je een allergie hebt aan eieren of bij het Guillain-Barre syndroom.


2. Met het vaccin ben je gegarandeerd griep-vrij

Spijtig genoeg ben je slechts 60% beschermd met een griepvaccin. Je kan dus zeker nog de griep krijgen na je vaccin. Sommige mensen krijgen de griep tijdens de twee weken die het vaccin nodig heeft om te werken, anderen worden dan weer blootgesteld aan bepaalde virussen die niet in het vaccin zijn verwerkt.


3. Antibiotica helpen tegen griep


Antibiotica bestrijden bacteriën, geen virussen. De griep, net als een verkoudheid, wordt veroorzaakt door virussen. Antibiotica kunnen zelfs de 'goede' bacteriën vernietigen die ons helpen om infecties te bestrijden. Je griep kan er dus zelfs erger door worden.4. Buik'griep'


Misselijkheid, braken of diarree, dikwijls 'buikgriep' genoemd zijn geen typische symptomen van de seizoensgriep want dat is vooral een ademhalingsaandoening. De griep kan soms de genoemde symptomen veroorzaken, maar dan veel vaker bij kinderen dan bij volwassenen.


5. Zonder jas of met nat haar in de koude lopen maakt je ziek


Onze ouders of grootouders hebben het misschien wel vaker gezegd, maar als je met nat haar of zonder jas de koude in gaat, word je daar niet ziek van. De enige manier om de griep te krijgen, is in contact komen met het virus. Dat kan natuurlijk wel gebeuren wanneer je buiten in de koude rondloopt, maar heeft niks te maken met het feit dat je het te koud hebt.


6. De griep kan je niet behandelen


Je moet je heil niet bij antibiotica gaan zoeken, maar er zijn wel twee antivirale geneesmiddelen die er voor kunnen zorgen dat je minder lang in de lappenmand ligt én dat je minder risico loopt om anderen te besmetten. Tamiflu is er eentje van, maar kan wereldwijd op nogal wat protest en scepticisme rekenen. Een kop dampende gemberthee met eucalyptushoning en verse sinaasappel deed bij ons alvast wonderen ...
Bron: Huffington Post
Beeld: archief© Fiftytoo.be