Actualiteit - Fiftytoo.be

Leef gezond, win 15 jaar

[01/06/14]

Uit een grote cohortstudie* is nog maar eens gebleken hoe belangrijk een gezonde levensstijl is om op een fitte manier ouder te worden. Sinds 1986 hebben Nederlandse onderzoekers 120.000 mensen gevolgd, die toen tussen 55 en
69 jaar oud waren. De onderzoekers kenden aan iedereen een ‘leeftijdsscore’ toe, en dit op basis van vier factoren:
- niet roken
- meer dan 30 minuten per dag lichaamsbeweging (wandelen mag ook)
- een mediterraan voedingspatroon volgen (veel groenten, fruit, noten en vis, onverzadigde vetten en dagelijks een glas wijn)
- een gezond gewicht.

Vrouwen die tijdens een groot deel van hun leven aan al deze voorwaarden hadden voldaan, bleken gemiddeld 15 jaar
langer te leven dan vrouwen die aan geen enkele voorwaarde hadden voldaan. Bij mannen bleek het ‘verouderingseffect’ iets
kleiner, namelijk 8,5 jaar.

Wat doen voedingssupplementen met uw vitaliteit?Helaas boet onze huidige maatschappij meer en meer in op complete voedingswaren. De voedingsbodem waar gewassen groeien, wordt steeds armer aan vitamines, mineralen en micronutriënten waardoor de gewassen ook minder zijn in kwaliteit. Ook onze huidige eetgewoontes zijn sterk veranderd. We eten minder gevarieerd & minder gezond wegens tijdgebrek, foute bereidingswijze of we kiezen voor een onevenwichtig dieet. Op dat moment bieden voedingssupplementen een antwoord. Zij bevatten hoge concentraties essentiële vitaminen, die we niet meer op natuurlijke wijze in ons lichaam opnemen.

Recent onderzoek wereldwijd toonde aan dat een groeiende groep mensen een vitamine-D tekort heeft. Deze vitamine reguleert de celdeling en versterkt onze weerstand. Vitamine-D is bovendien belangrijk voor sterke botten en tanden omdat zij de opname van calcium en fosfor in het lichaam bevordert. Door het zonlicht en door het eten van vette vis, krijgt het lichaam op natuurlijke wijze vitamine-D binnen. Maar door onze slechte leefgewoonten hebben velen een te lage vitamine-D status.


*The impact of a Mediterranean diet and healthy lifestyle on premature mortality in men and women, Piet van den Brandt et al.,The American Journal of Clinical Nutrition, 2011.

Actief bewegenWat zou de Kortrijkse Turnclub Volksrecht Dames doen zonder Christiane Deryckere? Sinds 1988 geeft ze elke dinsdagavond turnoefeningen op muziek aan een groep van 24 enthousiaste dames. “Door te bewegen blijf ik fit. Maar het lesgeven is ook gewoon plezant. Na zoveel jaren zijn die dames echte vriendinnen geworden. Ik doe het nog altijd even graag als in het begin.”

Christiane Deryckere (60),Gullegem


© Fiftytoo.be