Actualiteit - Fiftytoo.be

Congo, een geschiedenis

[27/02/12]

David Van Reybrouck trok naar Congo, op zoek naar verhalen over het Congolese verleden. Van Reybrouck schreef ’Congo, een geschiedenis’ als een historicus en als romancier. Je kan het boek dan ook op twee manieren lezen. Enerzijds als een reconstructie van de geschiedenis van Congo: Van Reybrouck beschrijft de verbijsterende geschiedenis van het land van ruim voor de komst van ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis.

Anderzijds kan je het beschouwen als een reisverhaal. En je kan de reizen van de auteur zelfs echte ontdekkingsreizen noemen. De mensen die hij ontmoet zijn markant, hun verhalen indrukwekkend. Ze vertellen over de bijzondere gebeurtenissen in Congo, waarover je in andere boeken nooit leest.

Van Reybrouck baseert zich dus niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en vergaand onderzoek, maar ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwelingen tot kindsoldaten en van ministers tot smokkelaars.

De auteur slaagt erin om de complexe zaken helder uit te leggen. Hij schrijft vlot, gedurfd en genuanceerd. Een uniek boek.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2001 debuteerde hij met 'De plaag', waarvoor hij de Debuutprijs 2002 kreeg. ’Congo, een geschiedenis’ verscheen in 2010, dat is 50 jaar na de onafhankelijkheid van Congo. Vijf jaar intensieve research, tien reizen naar Congo en vijfhonderd interviews resulteerden in 582 pagina’s verrassende en inspirerende geschiedenis. Het boek is uitgegeven bij De Bezige Bij en werd bekroond met de AKO literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs.


© Fiftytoo.be