Actualiteit - Fiftytoo.be

Hoe kan je je verminderde libido weer opkrikken?

[18/02/15]

Het libido weer doen opleven, het is een van de zorgen waarover senioren niet altijd praten. Internet stelt ons een heleboel al dan niet wetenschappelijk onderlegde "trucjes" voor … Wat moeten we hiervan geloven? Om dit voor eens en voor altijd duidelijk te maken, spraken we voor u met Sabrina Bauwens, seksuologe.

- Als we gaan googelen op "libido een boost geven", gaan de eerste resultaten steevast over mirakelproducten die een "stevige erectie" beloven. Is dat wel het juiste vertrekpunt om het libido te doen heropleven?

Jammer genoeg niet, maar velen denken niet verder na… Het libido is een soort lichamelijk goed geworden dat we kunnen aanpassen of wijzigen al naargelang we zin hebben, los van de manier waarop dit echt in zijn werk gaat. Artikels in de pers en op het internet hebben het al te vaak over de resultaten van het libido (de erectie bijvoorbeeld), zonder tot de kern van de zaak te komen. Dat kan sommige mensen geruststellen, maar het kan anderen erg verontrusten en die voelen zich dan alleen en verloren met hun libidoprobleem. Men stelt zich steeds meer vragen en dat kan spanningen tussen het paar veroorzaken, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Internet is een handige tool, te handig zelfs als we antwoorden op dit soort vragen zoeken (tenminste, als we van de goede vragen vertrekken), maar we vinden van alles en nog wat in de aangereikte informatie. Wees kritisch en geloof niet alles wat u leest. Wij leven in een consumptiemaatschappij waar men telkens weer iets nieuws uitvindt. We leven in de illusie dat alles hersteld of geruild kan worden, dat alles onmiddellijk verkrijgbaar is zonder dat je erop hoeft te wachten, zonder frustratie. Ook het libido wordt helaas over deze kam geschoren. Vandaag willen we eeuwig van ons lichaam genieten.

- Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een verminderd libido? Naar het schijnt gaat het bij mannen eerder om een lichamelijk probleem, terwijl vrouwen sneller lijden onder hun imago en het gevoelsmatige aspect…

Zowel bij mannen als bij vrouwen zijn er fysieke en psychische oorzaken. Vooral hormonale stoornissen brengen het libido van slag: de menopauze, de zwangerschap, de periode na de bevalling, een slecht aangepaste contraceptie, … maar ook sommige behandelingen, bijvoorbeeld met antidepressiva, kunnen het libido onderdrukken of verminderen.

Je kan het libido vergelijken met een energiestroom die als een jojo op en neer gaat, afhankelijk van onze fysieke toestand. Je moet weten hoe dit functioneert om te vermijden dat je je onnodig zorgen gaat maken en aanvaarden dat je lichaam soms een dipje heeft. Sommige dipjes zijn normaal, zelfs onvermijdelijk: je moet ze dan aanvaarden en je seksualiteit een tijdje herzien. De mens is niet bovennatuurlijk en onfeilbaar.

Op psychologisch vlak is het moeilijker om te veralgemenen. Alles hangt af van het karakter, de persoonlijkheid van het individu. Iemand kan het heel moeilijk hebben met een bepaald verdriet, zonder dat dit zijn seksleven beïnvloedt. Als een man echter een depressie heeft die niet behandeld wordt, dan zal zijn libido er onvermijdelijk onder lijden.

Het is waar dat de vrouw eerder cerebraal is, zij gebruikt haar 5 zintuigen als het om erotiek en seksualiteit gaat. Dit betekent meteen ook dat haar libido door meer zaken in de war kan raken dan bij een man, maar eens te meer hangt alles af van haar openheid van geest, haar opvoeding en haar vermogen om "haar aandacht op iets anders te richten", om te vermijden dat de dagelijkse beslommeringen haar libido verstoren.

- Met 50 verandert het lichaam, welke rol spelen deze veranderingen in het afnemen van het libido?

Rond 50 jaar worden wijzigingen in de seksuele fysiologie merkbaar. De partners moeten zich aanpassen aan dit nieuwe gegeven. Zowel bij de man als bij de vrouw komt de seksuele respons trager op gang.

De erectie, die bij de jonge man in enkele seconden opkomt, heeft wat meer tijd nodig, maar eens ze tot stand gekomen is, kan ze probleemloos worden aangehouden. De volledige hardheid komt net voor de ejaculatie. Seksuele strelingen worden erg belangrijk om tot opwinding te komen. Een inactieve partner is dan heel erg.

Zie het artikel « Erectiestoornissen? Blijf er niet mee zitten! ».

De vaginale smering komt ook iets trager op gang. De vaginale contracties die vaak met het orgasme gepaard gaan, duren minder lang. Maar het plezier blijft. Bij de man daalt de hoeveelheid geëjaculeerd sperma en de kracht van het uitstoten. Het ontzwellen gaat sneller.

Zie het artikel "Ik heb last van vaginale droogheid".

Maar we mogen niet vergeten dat het lichaam ook uiterlijk verandert. Dat kan leiden tot een verminderd zelfbeeld, depressie... De gedachte aan pensioen, een leeg huis zonder kinderen, angst voor ziektes en de dood kunnen ook druk leggen op ons libido en op ons vermogen om ons seksleven en de rest van ons leven te laten evolueren. We voelen ons minder aantrekkelijk, minder bekwaam, we "tellen niet meer echt mee". We leven immers in een maatschappij die jeugd en actie ophemelt.

Er heerst bij de mensen ook een grote verwarring: het is niet omdat de interesse voor seksualiteit met de leeftijd en de ups en downs van het leven afneemt, dat het lichaam niet meer tot een goede seksualiteit in staat is. Uit sommige studies blijkt dat het beleven van plezier op lichamelijk en psychologisch vlak de levensduur verhoogt.

- Routine is een van de oorzaken die senioren vermelden voor het afnemen van het libido. Hoe kan je seksuele verveling vermijden?

Die routine, de gewoonten in de gebaren en strelingen zijn er niet op één dag gekomen. Zij zijn het resultaat van een lang en traag proces in ons leven. Daar moet je je goed van bewust zijn en je moet het ook willen veranderen. Vele echtparen vinden die herhaling juist geruststellend. Veranderingen komen ook niet in een vingerknip. Spieren kweek je ook niet na één uurtje sport, dat is onmogelijk. Je moet hiervoor de tijd nemen en op voorhand over de nodige aanpassingen spreken, grenzen afspreken, over elkaars wensen praten. Intimiteit in de brede zin van het woord moet herontdekt worden.

Het is belangrijk zijn eigen lichaam terug te ontdekken alvorens opnieuw de lijnen van het andere lichaam te verkennen. Seksueel reageer je nu een beetje anders en je moet dus een nieuw speelterrein ontdekken. Het is misschien tijd om er weer met z’n tweetjes op uit te trekken, de kamer opnieuw in te richten, samen lingerie te gaan kopen… Deze boeiende herontdekkingstocht is belangrijk in de erotische en seksuele ontwikkeling van een echtpaar.

Zie het artikel “Herontdek uw sensualiteit al spelend (en meer als het klikt)”

- Een echtpaar ondervindt libidoproblemen. Wat zijn de stappen die zij kunnen zetten? Tot wie moeten zij zich eerst richten en in welk geval?

Vaak praten vrouwen erover met hun beste vriendin, of met hun gynaecoloog. Mannen daarentegen bespreken dit veel minder vaak onder elkaar.

Er is geen standaardtraject, ik zou durven te zeggen dat het belangrijk is dat de persoon in kwestie bij een specialist te rade gaat. Seksualiteit heeft vele dimensies, daarom zijn wij verplicht samen te werken met gynaecologen, urologen… Vaak zijn een medisch onderzoek en een bloedonderzoek nodig om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Een goede seksuoloog zal advies inwinnen bij zijn collega’s, voor het welzijn van de patiënt.

- Is het aan te raden samen op consultatie te gaan?

In eerste instantie zou ik ja zeggen, maar alles hangt af van het echtpaar zelf, van zijn niveau van communicatie, zijn verstandhouding, het belang van het seksuele probleem voor het echtpaar. Maar op seksueel gebied is het niet een van beiden die al het werk doet en de andere die maar afwacht: beiden moeten elkaar vinden. Bovendien kan je de therapeutische oefeningen moeilijk alleen doen of achter de rug van je partner om.

- Als mijn partner een daling van zijn of haar libido ondervindt, kan ik dan helpen? Wat kan ik doen?

Luisteren, of juist het tegenovergestelde: aanvaarden dat hij of zij er liever niet over praat. Geduldig en begripvol zijn. Maar opgelet, je moet ook grenzen stellen: het is niet omdat je er moeilijk met je partner over kan praten, dat je nooit de stap moet zetten om bij een seksuoloog te rade te gaan. Dat is immers een neutrale en bevoegde persoon en hij of zij is er om de vragen te beantwoorden en het echtpaar te begeleiden.

- Als beide partners een verminderd libido hebben, moeten zij hier dan aan werken of kan men vrede nemen met een leven zonder seksualiteit?

Alles hangt af van het echtpaar... Sommigen maken helemaal geen problemen van een leven zonder seks, anderen lijden eronder. Dan is het belangrijk dat je dit onder woorden brengt, er samen over spreekt om te weten van elkaar hoe je de situatie beleeft en of hulp moet worden ingeroepen.

- Hoe verloopt zo’n gesprek bij de seksuoloog? Hoeveel sessies zijn er in het algemeen nodig?

Het aantal sessies hangt van vele verschillende zaken af: het probleem zelf, hoelang het zich voordoet, de wil van de persoon in kwestie om seks anders te beleven, de ondersteuning (of sabotage) van de partner, de bereidheid om naar de consultaties te komen en de oefeningen te doen...

Soms gebeurt het dat een van beiden met echtscheiding dreigt als het probleem enkele maanden later niet opgelost is. Helaas is dergelijk ultimatum weinig bevorderlijk voor een goede vooruitgang. De duur van de sessies kan variëren van enkele sessies tot verschillende maanden, of jaren in zeldzame gevallen (verkrachting, incest, …).

De eerste consultatie is doorslaggevend, want tijdens deze consultatie merken en voelen de betrokkenen of ze kunnen samenwerken, of ze vinden dat ze gehoord worden en ze zich op hun gemak voelen bij de seksuoloog.

Deze eerste consultatie is bevrijdend, want het is vaak de eerste gelegenheid voor de persoon in kwestie om die last van zich af te schudden en openlijk over zijn of haar seksuele beleving te praten. Het is vaak heel intens. De seksuoloog legt dan uit wat hij/zij op therapeutisch vlak kan voorstellen, vormt zich een beeld van de voorgeschiedenis op het vlak van het gezin, het echtpaar en de gezondheid. Hij of zij moet een algemeen maar ook precies beeld krijgen van de persoon en diens omgeving. Het moet immers duidelijk zijn of een medisch probleem of een behandeling de opdracht zullen bemoeilijken.

Meer weten :

Meer weten

www.sexologieliege.be

Gids seksuologie van Luik en omgeving. U vindt er artikels, informatie over voordrachten, seminars en workshops die zij organiseren (volgende workshop eind september). U vindt er eveneens een forum waarop u anoniem vragen kan stellen. Deze site is een ruimte waar u zich vrij kan uiten over erotiek en seksualiteit voor elke leeftijd.

Artikel gerealiseerd met de steun van Sabrina Bauwens, Seksuologe, Luik 0478/647978© Fiftytoo.be