Actualiteit - Fiftytoo.be

Mooi en smakelijk: eetbare bloemen

[05/04/11]

Een mooi ingerichte tuin, daar kan je echt van genieten. Maak je tuin net dat beetje anders door te kiezen voor eetbare planten. En denk daarbij verder dan groenten en fruit. Waarom zet je geen eetbare bloemen? Mooi in de tuin, origineel op je bord! In de oudheid werden er al eetbare bloemen in de keuken gebruikt. Maar tegenwoordig gebruiken we nog zelden bloemen bij het kokkerellen. Je kan bloemen kiezen op basis van hun smaak of op basis van hun uiterlijk. Sommige bloemen geven heel veel smaak: ze zijn pittig, bitter, geurig of zoet. Anderen smaken vrij neutraal, maar kunnen door hun mooie kleuren wel bijzonder geschikt zijn als garnering.

Er zijn maar weinig bloemen die echt giftig zijn, maar toch behandel je bloemen best als paddenstoelen: gebruik alleen wat je echt kent. Je koopt eetbare bloemen in een voedingszaak, niet in een bloemenwinkel. Want ze moeten niet enkel eetbaar zijn, ze moeten ook eetbaar geteeld worden. Dus zonder chemische producten en oneetbare meststoffen.

Als je ze in je eigen tuin zet, weet je natuurlijk het best dat ze veilig zijn voor consumptie. Of waarom zet je geen eetbare planten in een pot op je terras?

Enkele eetbare planten voorgesteldMaarts viooltje

Het maarts viooltje brengt kleur in je tuin en op je bord. Deze bloem heeft ook een heel lekkere geur.

Een tip, die trouwens geldig is voor alle bloemen: verwijder stamper en meeldraden voor gebruik. Dat is vooral belangrijk voor mensen met allergie.

Je kan de bloemblaadjes van het maarts viooltje rauw eten in een salade. Of probeer de bladeren eens te konfijten. Dan zijn ze ideaal als versiering van cake, pudding en ijs.

Madeliefje

Madeliefjes vormen de ideale versiering voor geraspte worteltjes. In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes verwerkt worden in een salade.

Bloemen die nog in de knop zitten of deels open zijn smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter.

Als je de bloemen 's avonds wil gebruiken, denk er dan aan dat ze zich sluiten. In warme soep zijn ze snel weer klaarwakker en open. Wil je ze koud gebruiken, pluk de bloemen dan 's ochtends en gebruik die exemplaren die net uit de knop komen. Bewaar ze in de koelkast in een papieren zakje.

Goudsbloem

Goudsbloemen hebben een pittige, peperachtige saffraansmaak. Gebruik de bloemblaadjes om een saffraankleur en een ietwat scherpe smaak te geven aan rijst, vis en vleessoepen, zachte kaas, yoghurt, pudding, cakes en zoete broden.

Als garnering passen de goudsbloemblaadjes perfect op paté en fruitsalades.

Lavendelbloem

Lavendelbloemen hebben een frisse smaak. Je kan ze over ijs strooien, of in een salade verwerken. Ze zijn ook geschikt om te verwerken in vleesgerechten, marinades voor vlees en vruchtencompote. Lavendel smaakt sterk door. Daarom mag je er zeker niet teveel van gebruiken.

Vermeng eens een pot vloeibare honing met lavendelbloemen, en laat ze er 2 weken inzitten. Je honing zal snel op zijn!

Bloem van de Oost-Indische kers

De Oostindische kers is een rijkbloeiende, kruipende, éénjarige slingerplant met decoratieve bladeren. De bloem is één van de meest voorkomende eetbare bloemen. Ze smaken pittig en toch fris. Ze zijn geschikt voor frisse zomerse salades of bij exotisch fruit.

Japanse kwee

In de volksmond wordt de Japanse kwee ook wel eens wilde appel genoemd.

Als je de volledige bloesem op een gerecht legt, is dat nogal een dikke knop om naar binnen te spelen. Je kan de lichtroze of donkerrode bloemblaadjes beter afplukken. Gebruik ze bijvoorbeeld als versiering van je borrelhapjes! Heel lekker!

Hemerocallis

De Hemerocallis wordt ook daglelie genoemd, omdat elke bloem maar één dag bloeit. Gelukkig geeft een plant veel bloemen zodat je toch wekenlang plezier hebt. Er is een grote variatie van kleur. De lichtgekleurde bloemen smaken fris en knapperig, de donkere varianten zijn pittiger. Je kan de bloemen vullen met een mousse of puree, bv. zalmmousse. Gefrituurd zijn ze ook lekker.

Probeer ook de bloemen van je tuinkruiden!Ook de bloemen van tuinkruiden zijn het vermelden meer dan waard. Van alle bekende keukenkruiden kan je de bloemen eten. Enkele voorbeelden…

Bloemen van de muntplant

Deze bloemen hebben een frisse smaak.

Ze zijn lekker bij aardbeien of in een fruitslaatje.
Ook geschikt voor frisse zomerse salades.
Bloemen van de tijmplant

De bloemen van de tijmplant hebben een zoete smaak. Ze lekker bij cottage cheese, brie en gerechten met tomaten, maar evengoed bij ijscoupes.


Bloemen van de bieslookplant

De bieslookbloemen hebben een lichte frisse uiensmaak.

Ze zijn mooi in salades, en zijn ook heel lekker op carpaccio.

Deze bloemen kan je frituren.


Bloemen van de bernagie of komkommerkruid

Deze blauwe bloemen hebben een komkommerachtige smaak. Ze zijn heerlijk in salades. Probeer ook eens als garnering bij platte kaas of yoghurt.

Een tip: vries de bloem in een ijsblokje in en serveer in een cocktail. Prachtig effect!


© Fiftytoo.be