i-phone: kan ik de camera thuis laten?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De nieuwe i-phone camera heeft zo’n goede kwaliteit dat steeds meer senioren hun reflexcamera thuis laten als ze op reis vertrekken. Doen of niet doen?

Steeds meer reizigers storen zich aan het gewicht en het formaat van een spiegelreflexcamera. Op lange wandelingen wordt de camera al snel in een rugzak gestopt en voor je die er weer uitgehaald hebt, is het fotomoment voorbij.

De i-phone camera’s waren al langer een gespreksonderwerp. De camera’s in de telefoon zijn klein en compact, en je hebt ze altijd bij je. Maar de kwaliteit van de foto’s liet te wensen over.

Tot de i-phone 7 plus uitkwam. Vanaf dan ging de kwaliteit van de camera’s in de i-phone alleen nog maar bergop. Zo sterk, dat de meeste senioren er nu voor kiezen enkel een i-phone mee te nemen op vakantie en de zwaardere spiegelreflexcamera thuis te laten.

Wij zetten even de voor-en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

- De iPhone past in je broekzak en heb je steeds bereid voor momentopnamen. Je kan dus sneller foto’s nemen en dat betekent dat je dat ene fotomoment vaker ook getroffen hebt!
- Wat je op je scherm ziet, is ook meteen hoe de foto zal zijn. Dit is vooral handig met portretmodus: de iPhone toont meteen ook de wazige achtergrond. - Locatiedata: in de Foto’s app kan ik met een simpele swipe omhoog zien waar een foto genomen is. De app toont dan een kaartje en geeft je de mogelijkheid om andere foto’s te tonen die vlakbij genomen werden.
- Al je foto’s kan je meteen opslaan in je iCloud Library, waardoor je ze niet verliezen kan - ook niet als jij je telefoon verliest.
- De foto’s kan je meteen bewerken en delen op allerlei sociale media of aan vrienden en familie versturen.

Nadelen:

- De telelens zorgt voor een mooie kwaliteit foto’s aan 2x zoom, maar als je (digitaal) verder zoomt, vermindert de kwaliteit snel. Maak je dus veel gebruik van een telelens om bijvoorbeeld dieren te fotograferen, dan heb je een spiegelreflexcamera met goede lens nodig!
- Foto’s genomen met weinig licht zijn al stukken beter dan vroeger, maar ook hier blijft de DSLR betere kwaliteit leveren.
- Is je hobby fotograferen, dan moet je er misschien toch voor kiezen een spiegelreflexcamera in huis te halen. Zelf manueel instellen hoe je foto er zal uitzien kan met hulp van apps in de i-phone, maar het blijft je een ander, minder goed gevoel geven.