i-pad voor senioren: 5 tips

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Voor een senior die voor het eerst kennismaakt met de i-pad, kan het best een uitdaging zijn. 5 tips om de iPad voor te bereiden voor ouderen.

1. De aai-pad mag je aaien.

Ga eens rustig zitten en leg uit wat je kunt met een touchscreen. Heel wat ouderen weten niet eens dat je een i-pad of aai-pad moet "aaien". Hoe hard moeten ze aaien, naar boben, beneden, links en rechts? Geef ook aan dat je met de thuisknop altijd weer terug kunt naar het thuissscherm, mochten ze ergens vastlopen.

2. Schakel het bedieningspaneel uit

Zet het bedieningspaneel eerst maar even uit. Waarschijnlijk heb je zelf wel eens ervaren hoe snel je het bedieningspaneel per ongeluk voor de dag tovert. Voor ouderen kan dit plotselinge opdoemen van dit scherm verwarrend zijn. Voordat je het weet, gaan ze half in paniek overal op tikken en staat hun iPad onbedoeld in vliegtuigmodus, maken ze een fotoserie van het Perzische tapijtje op de keukentafel of wordt de batterij leeggetrokken door de zaklamp.

3. Geen push-boodschappen van apps!

Maak in ieder geval een einde aan de notificaties die in de vorm van geluiden, stroken en meldingen op het scherm verschijnen van de verschillende apps!

4. Verander websites in apps

Een app openen door op een icoon te tikken, dat is voor de meeste ouderen nog wel te behappen. Maar Safari openen en daarin dan een webadres typen om een website bezoeken, dat is weer een stapje verder. Zet handige en leuke websites als snelkoppeling op het beginscherm!

5. Loop niet te hard van stapel

In de App Store staan ruim twee miljoen apps waarmee je de meest fantastische dingen kunt doen. We kunnen ons voorstellen dat je heel enthousiast alle mogelijkheden van de iPad wilt laten zien, maar overstelp de senior met de i-pad niet. Begin met één of enkele apps en zet de apps die je nog niet gebruikt allemaal in een mapje bij elkaar.