Zuinig rijden: hoe doe je dat?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als je minder geld wilt uitgeven aan brandstof, hoef je niet noodzakelijk de fiets te nemen of te voet te gaan. Enkele rij-tips helpen je ook al een eind op weg.

Rust en kalmte...

Een agressieve rijstijl verslindt veel brandstof. Wel 10% tot 40% meer dan een rustige rijstijl. Niet onnodig versnellen dus om daarna weer te remmen.

Je bolt ook beter uit dan te remmen, wanneer mogelijk. Maar rij in ieder geval zo regelmatig en soepel mogelijk.

Wat met de airco?

Als je wagen is uitgerust met een airco, probeer die dan enkel te gebruiken wanneer het echt nodig is. Een airco kan in sommige gevallen het verbruik van de wagen met 20% doen stijgen. Vermijd in ieder geval om de gewenste temperatuur meer dan 4 graden lager te zetten dan de buitentemperatuur.

Trouwens, met je ramen open rijden is geen echt alternatief. Dat verhoogt de luchtweerstand van je wagen, wat het brandstofverbruik tot 5% kan doen toenemen.

Aerodynamica!

Net zoals een open raam, verhogen ook dakkoffers, fietsenrekken en andere bagagedragers de luchtweerstand van je wagen. Resultaat: tot 10% meer verbruik. Haal ze er dus af wanneer je ze niet nodig hebt. Wanneer je veel moet vervoeren, kies je beter voor een aanhangwagen dan voor een dakkoffer.

Een lichte voet

Trager rijden betekent minder brandstof verbruiken. 10 km/u trager geeft je al een besparing, zonder al te veel tijdverlies.

Onderhoud je wagen

Een goed onderhouden wagen zal zuiniger rijden! Vervang tijdig je bougies, de olie, de luchtfilter. Hou ook je bandenspanning goed in het oog - iets wat 7 van de 10 automobilisten nooit doen. Met een correcte bandenspanning zal je brandstof sparen én zullen je banden minder snel verslijten.

Doe de test!

Schrijf gedurende een maand je verbruik op, lees dan deze tips nog eens en doe dan hetzelfde met je ’nieuwe’ rijstijl. Je zal zien: het verschil is merkbaar!