Zonnespray; beter niet?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het lijkt zo praktisch, een zonnespray. Maar nu blijkt het toch niet zo gezond...

In Amerika zijn de zonnesprays al jaren in opspraak. "Met een zonnespray zou je verf en lak kunnen losweken, wat doet het dan met de huid?’, wordt in de volksmond gezegd. Chemische elementen, ademhalingsproblemen bij kinderen en zelfs brandgevaar worden er als de belangrijkste argumenten tegen zonnespray naar boven gehaald.

De Nederlandse Consumentenbond en Belgische Test-aamkoop wilden er het fijne van weten en kwamen tot onrustwekkende resultaten.

Zonnesprays doen niet wat ze beloven

Hoe praktisch een zonnespray ook lijkt, een op de vijf zonnebrandsprays met factor 30 werkt niet goed tegen verbranding. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in Nederland.

De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv-straling, het gebruiksgemak en het etiket van vijftien zonnebrandsprays. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid (bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal). Voor kinderen worden sprays zonder parfum aangeraden, vanwege de gevoeligheid van de huid. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays, en werden daarom uitgesloten van de test.

De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB stralen dan zij op de verpakking beloven. De Consumentenbond raadt het gebruik van Clinique en Europrofit (Kruidvat) zelfs af. Clarins ontsnapt ternauwernood aan het predicaat Afrader. Dure zonnesprays-en cremes beloven dus geen betere resultaten. Opvallend is dat er ook zonnelotions zijn die het beter doen dan ze zelf beweren. Hema, Garnier en La Roche Posey bieden een bescherming gelijk aan SPF 50+ in plaats van de beloofde 30. Het Belgische Test-Aankoop besloot er toch ook goed nieuws is; alle sprays die zij nakeken in de test waren kwaliteitsvol en doeltreffend blijken tegen UV B-staling. Al kan geen enkele zonnecrème 100 % bescherming bieden; er dringt altijd een klein deel van de stralen door tot de huid. Toch zeggen ze op te passen met zonnesprays omdat ze ontvlambaar kunnen zijn. Blijf met een zonnespray uit de buurt van barbecues, sigaretten of kaarsen.

Tip vam onze redactie: Ook dermatologen lieten internationaal al horen dat ze zich zorgen maken. Een spray geeft de indruk dat alles goed ingesmeerd is, maar je vergeet meer ’plekjes’ dan je denkt. Als je dan ook nog weet dat sprays beter niet ingeademd worden (terwijl dat zeewindje alles verspreid), ontvlambaar zijn en hormoonverstorende elementen bevatten, raden wij op de redactie liever af van het praktische. Smeren maar met een traditionele creme, uit de middagzon blijven en UV-werende kleding aantrekken op het strand.