Zoete dranken doen het lichaam even snel verouderen als sigarette

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedereen weet dat zoete drankjes niet bepaald gezond zijn. Maar volgens een recente studie zou frisdrank het ook verouderingsproces drastisch kunnen versnellen. Wie teveel limonade en andere suikerhoudende dranken consumeert, riskeert dezelfde effecten als iemand die rookt. Zo schrijft MailOnline.

Frisdrank verhoogt mogelijk de snelheid waaraan cellen verouderen, concludeert de studie, die werd uitgevoerd bij 5.309 proefpersonen. Daaruit blijkt dat er een duidelijk verband is tussen frisdrankgebruik en de snelheid waaraan lichaamscellen verouderen. De effecten op wie dagelijks twee blikjes drinkt zijn dan ook opvallend. Cellen zijn gemiddeld 4,6 jaar ouder.

De wetenschappers wijzen erop dat de resultaten van het onderzoek rekening houden met de leeftijd, het geslacht, het inkomen opleidingsniveau van de proefpersonen. Toch is het niet zeker of alleen het frisdrankgebruik verantwoordelijk is voor de grote verschillen, die soms zelfs in de buurt komen van de effecten van het roken van sigaretten.

Studies hadden eerder al aangetoond dat een overdaad aan gesuikerde dranken leidt tot obesitas en diabetes. Maar het is de eerste studie die erop wijst dat frisdrank ook veroudering in de hand werkt. "De regelmatig consumptie van zoete dranken kan de ontwikkeling van ziekten beïnvloeden. Niet alleen door de verminderde afbraak van suiker in het metabolisme, maar ook door de versnelde celveroudering", zegt professor Elissa Epel van de Universiteit van Californie.

Bron: Belga