Zo raak je de winter door!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sneeuw, vriezen, een helse koude, ... het is niet alleen slecht voor ons humeur, maar ook voor onze gezondheid. Ons gezicht leidt onder de koude wind, de griep heerst in het land en iedereen krijgt last van vermoeidheid. Lees onze tips eens door en kom gezond de winter door.

Beauty

We dragen handschoenen, een dikke jas, moonboots en een muts om ons te beschermen tegen de koude winter. Maar ons gelaat krijgt weinig bescherming. Het is dan ook zeer belangrijk om dit goed te verzorgen. Vergeet je hydraterende crème niet, het hele jaar door belangrijk, maar nu zeker.

Je lippen raken tijdens de winter ook sneller uitgedroogd, een lippenbalsem doet wonderen! Losse velletjes die verwijder je door er met een tandenborstel zachtjes over te schrobben. Voldoende drinken gedurende de dag helpt ook al!

Gezondheid

Bescherm jezelf tegen een verkoudheid en de griep. Een griepspuit is sterk aangeraden in de winter, maar wat kan je nog meer doen?

Je dokter kan je iets voorschrijven om de pijn of de last te verzachten, maar eigenlijk is er heel weinig wat je kan doen tegen een verkoudheid. Extra vitamine C nemen kan een hulp zijn. Vitamine C vind je in vruchten zoals kiwi, appelsienen, citroenen, enzovoort.

Thee met honing helpt de keel te verzachten. En voldoende drinken is sowieso een goed idee. Water helpt je afvalstoffen af te voeren. Drink zeker geen alcohol bij een verkoudheid, dat neemt de vitamine C uit je lichaam. En vitamine C heb je nu broodnodig.

Ook melk is geen goed idee. Melk zorgt ervoor dat je meer last hebt van slijmen.

Kippensoep is dan weer wel een aanrader! Een bouillon werkt namelijk ontstekingsremmend. En de kruiden die je in je soep doet (vooral peper en knoflook) zorgen ervoor dat je slijmen loskomen.

Snuit niet in stoffen zakdoeken, neem de papieren versie in de winter. Je gooit je bacterieën meteen de vuilbak in met een papieren zakdoek. Regelmatig je handen wassen of ontsmetten met een speciale gel doet ook al veel.

En vooral: goed voor jezelf zorgen en veel rusten en dan zou je verkoudheid binnen de week voorbij moeten zijn...

Lekkere wintervoeding

Een slaatje is typisch zomers, tijdens de winter hebben we toch meer behoefte aan stevige kost. Maar hoe vermijd je de winterkilo’s en word je toch lekker warm vanbinnen?

Kies voor gerechten die pittig gekruid zijn, met bijvoorbeeld pepers. Ze zorgen niet alleen voor je spijsvertering, ze bevatten ook antioxidanten en zorgen ervoor dat je warmtezintuigen geactiveerd worden en dus krijg je het heet.

Ook gember is een goed idee: je krijgt er lekker warm van, maar het is ook goed voor je bloedsomloop. En ook dat zorgt er weer voor dat je het warm krijgt.

Kaneel heeft ongeveer dezelfde werking als gember. Proberen maar.

Een warme melk, chocolademelk of een heerlijke thee helpen ook!