Zo controleer jij je borsten!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Weet jij hoe je jouw borsten op borstkanker moet controleren?

Ongeveer één vrouw op negen zal borstkanker krijgen voor de leeftijd van 75 jaar. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. 75% van de borstkankers doen zich voor na de leeftijd van 50 jaar. Jaarlijks overlijden meer dan 2 300 mensen aan borstkanker. Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, telt men jaarlijks toch ongeveer 80 nieuwe gevallen.

Borstkanker is niet altijd levensbedreigend, het grootste gevaar is dat de kanker zich via de lymfeklieren of het bloed uitzaait naar andere organen. Hoe sneller je borstkanker opmerkt, hoe beter. Reden om je borsten goed in de gaten te houden.

Controleer je borsten op borstkanker

Iedereen heeft andere borsten, dus het is vooral belangrijk om te zoeken naar verandering. Controleer daarom niet wekelijks je borsten maar eens in de paar maanden. Zo is de kans groter dan je verandering opmerkt. Als je zelfonderzoek wilt doen, doe dat dan bij voorkeur een week na de menstruatie. Het klierweefsel is dan makkelijker te onderzoeken, omdat het dan minder gevoelig en hobbelig is. Controleer en bekijk je borsten terwijl je op je rug ligt, staand met één arm omhoog houdt én zittend met handen op je heupen iets naar voren gebogen geleund.

Enkele symptomen

Hieronder hebben we enkele dingen beschreven waar je op kunt letten:
- een verharding van de borst
- een deuk in de borst
- huidverandering (ook: slecht genezend plekje)
- warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
- vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig)
- putjes in de borst
- een bult op de borst
- een dikke ader in de borst
- ingetrokken tepel (tenzij je dat altijd al had)
- vorm of grootte van borst verandert
- schilfering en roodheid (sinaasappelhuid) van de borst
- een ongewoon knobbeltje in de borst (niet altijd zichtbaar)
- pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
- zwelling in de oksel

Deze symptomen gelden ook voor mannen. Ga bij elke vorm van twijfel, al is ’ie nog zo klein, naar de huisarts! Die symptomen betekenen niet automatisch dat je borstkanker hebt. Als je echter een van deze afwijkingen vaststelt, raadpleeg dan je arts voor een opsporingsonderzoek, zelfs als een normale mammografie reeds daarvoor werd uitgevoerd.