Zo bescherm je je huid en je haar de hele winter door

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Koude, wind, vocht, verwarming,… de winter is niet altijd zacht voor onze huid en ons haar! Om uitdroging, kloofjes of andere uitdrogingsverschijnselen te voorkomen, is je gewone verzorging vaak niet voldoende. Hierbij onze tips om uitdroging geen kans te geven deze winter!

Gezicht

Door een lange blootstelling van het gezicht aan koude, gaat je huid uitdrogen. Heb je ook het gevoel dat je huid droog is, voel je je huid trekken of wordt je huid een beetje rood?

Lees dan hier onze tips:

- Verwijder altijd je make-up: Zowel in de zomer als in de winter is het erg belangrijk altijd je make-up te verwijderen om een gezonde en soepele huid te behouden. In de winter is dat nog belangrijker omdat je huid ook moet afrekenen met wind, koude, regen of sneeuw.

- Hydraterende crème: Het is essentieel om ‘s morgens en ‘s avonds een hydraterende crème aan te brengen op het gezicht, de hals en de decolleté. Kies je crème in functie van je huidtype (rijp, vet, gemend, …).

- Voedend masker: In een koude periode zou je minstens 1 keer per week een voedend masker moeten aanbrengen op je gezicht.

Handen

De huid op de handen is erg dun en kwetsbaar. De huid is daar trouwens van nature als eerder aan de droge kant. Daarom verdienen je handen extra aandacht:

- Zeep: De meest gebruikte zepen doen de huid van de handen – die van nature erg gevoelig is- gewoonlijk uitdrogen, zeker in de winter. Kies daarom voor een hydraterende zeep (met galamboter bijvoorbeeld) en laat je antibacteriële gel even achterwege!

- Hydraterende crème: Als het erg koud is, is een hydraterende handcrème zeker geen overbodige luxe! Breng de crème meerdere keer per dag aan en masseer je handen van de pols tot het puntje van de vingers.

- Handschoenen: Wanneer je de afwas doet of agressieve verzorgingsproducten gebruikt, doe dan zeker handschoenen (rubber of latex) aan. Schaf je ook leren handschoenen aan voor buiten, die houden het vocht beter vast dan wollen handschoenen.

Haar

Zoals je huid, krijgt ook je haar het zwaar te verduren in de winter. Reden te meer dus om je haar goed te verzorgen.

- Shampoo: In de winter is het belangrijk een zachte shampoo te gebruiken.

- Masker: Zoals het gezicht, verdient het haar minstens 1 keer per week een voedend masker (met avocado-olie of karitéboter bijvoorbeeld).

- Mutsen, hoeden, petten: Een muts is voor het hoofd wat handschoenen zijn voor de handen… aarzel dus niet om een muts op te zetten!

- Te vermijden: Probeer in de winter het gebruik van haardroger, stylingtang, krultang en dergelijke tot een minimum te herleiden. Door het temperatuursverschil breekt het haar immers sneller.

Algemene tips

- Zet de verwarming niet te hoog. Om uitdroging van de huid te vermijden, kan je best de verwarming niet hoger zetten dan 19 graden. Om de vochtigheidsgraad van het huis op peil te houden, is een luchtbevochtiger de ideale oplossing.

- Drink veel water. Een enorme hoeveelheid water zal je huid niet verhoudingsgewijs hydrateren maar te weinig drinken zal in ieder geval je huid uitdrogen. De algemene richtlijn is ongeveer 1,5 liter per dag.

- Let op je voeding. Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan omega3-vetten zoals vette vis (zalm, makreel, haring,…) plantaardige olie en droge vruchten. Deze essentiële vetzuren hebben een positief effect op de huid.