Zijn rimpels een teken van hartziekten?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zijn rimpels slechts een onvermijdelijk gevolg van veroudering, of kunnen ze hartziekten signaleren?

Volgens onderzoek gepresenteerd in München vandaag op het ESC Congres 2018, de jaarlijkse conferentie van de European Society of Cardiology, hebben mensen die veel diepe voorhoofdsrimpels hebben (meer dan typisch voor hun leeftijd) een hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten.

Het beoordelen van wenkbrauwrimpels zou een gemakkelijke, goedkope manier kunnen zijn om mensen in een hoogrisicocategorie voor hartziekten te identificeren, geven de onderzoekers aan.

’Alleen al door het kijken naar iemands gezicht kan een alarmsignaal gegeven worden. Dat advies kan betrekking hebben op eenvoudige veranderingen in de levensstijl, zoals meer bewegen of gezonder eten. Natuurlijk, als je een persoon hebt met een mogelijk cardiovasculair risico, moet je klassieke risicofactoren zoals bloeddruk en lipiden- en bloedglucosespiegels controleren, maar je zou al enkele aanbevelingen over leefstijlfactoren kunnen delen.’, zeggen de Duitse onderzoekers.

Het risico op hartziekten neemt toe naarmate mensen ouder worden, maar levensstijl en medische interventies kunnen het gevaar verlichten. De uitdaging is om hoogrisicopatiënten vroeg genoeg te identificeren om een ​​verschil te maken.

Rimpels als teken van hartziekten

Hoe meer rimpels, hoe meer het cardiovasculair mortaliteitsrisico toeneemt. De onderzoekers vonden dat mensen met meer rimpels een iets hoger risico hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen zonder rimpels. Degenen met meer rimpels dan normaal voor hun leeftijd hadden bijna 10 keer meer kans om te overlijden in vergelijking met mensen die haast geen rimpels hadden.