Zeven procent van volwassenen lijdt aan wijnintolerantie

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedereen weet ondertussen dat een kleine portie rode wijn per dag goed is voor de gezondheid. Een recente studie heeft nu echter uitgewezen dat zeven procent van de volwassenen fysiek geen alcohol kan verdragen.

Een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Deutsches Arzteblatt International toont aan dat 8,9% van de vrouwen en 5,2% van de mannen lijdt aan ’wijnintolerantie’. 4000 mensen tussen 20 en 69 jaar ontvingen een vragenlijst van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz. 948 onder hen beantwoordden de vragen.

De onderzoekers geven toe dat de resultaten van de studie ’beperkt’ zouden kunnen zijn omdat niet iedereen de vragenlijsten volledig invulde. Ze legden wel uit dat, zelfs in het geval dat niemand van de mensen die niet antwoordde op de vragen symptomen van wijn intolerantie zou vertonen, een cijfer van 1,7% (68 van de 4000 onderzochte personen), nog veel hoger zou zijn dan voorheen werd gedacht.

Het blijkt dat rode wijn het vaakst wordt geassocieerd met het grootste aantal allergie-symptomen zoals een verstopte neus, blozen of jeuk. De onderzoekers laten ook noteren dat de cijfers nog hoger kunnen liggen, aangezien er niet werd gevraagd naar symptomen van hoofdpijn na het drinken van wijn.

In 2013 bracht MSNBC een studie van de University of Southern Denmark uit waaruit bleek dat 8% van de wereldbevolking symptomen van een verkoudheid vertoont na het drinken van wijn. Die symptomen zouden het gevolg kunnen zijn van een bepaald type eiwit dat ontstaat na het fermentatieproces: glycoproteïne.

De Mayo Clinic bevestigt dat alcoholintolerantie ontstaat wanneer het lichaam niet over de juiste enzymen beschikt om de toxische stoffen die in alcoholische dranken zitten af te breken. Maar allergie aan een bepaald type drank, zoals wijn of bier, kan ook ontstaan door andere stoffen in die drank, bijvoorbeeld granen, sulfieten of histamine, volgens de Mayo Clinic.

Bron: Huffington Post