Zalig slapen... op de juiste matras

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een matras is een matras? Niets is minder waar! Er zijn heel wat verschillende soorten en kwaliteiten. En het is aan jou om er één te kiezen die past bij je lichaam.

Na 10 jaar normaal gebruik zijn je matras en bedbodem aan vervanging toe. Hoofdkussens zelfs al sneller. Naast slijtage is ook hygiëne een belangrijke factor: je verliest per nacht zo’n halve liter vocht.

Om je matras zo lang mogelijk in goede staat te houden, kan je enkele voorzorgen nemen:
- Draai je matras regelmatig om zodat hij overal gelijkmatig wordt belast.
- Laat je beddengoed overdag open liggen, zodat je matras goed kan verluchten.
- Ventileer de slaapkamer dagelijks.
- Stofzuig je matras als je je beddengoed vervangt.

Een nieuwe matras

Matrassen kunnen uit verschillende materialen gemaakt zijn. Dat gaat van koudschuim en traagschuim tot latex, polyether en pocketveren. Het materiaal heeft een invloed op het ventilatievermogen, de hardheid en de temperatuur. Laat je adviseren voordat je een nieuwe matras koopt. Het loont de moeite om bij verschillende winkels langs te gaan om advies te vergelijken.

Probeer verschillende matrassen uit. Als je een matras test, ga dan niet enkel liggen, maar probeer ook hoe goed je erop kan draaien.

Als het verschil in lichaamsbouw en gewicht tussen jezelf en je partner groot is, dan kan je kiezen voor twee aparte matrassen. Qua lengte is de regel dat je matras 20 cm langer moet zijn dan jezelf als je comfortabel wil slapen.

Zorg voor je rug

Een goede matras is belangrijk om je rug alle nodige comfort te bieden. Laat je dus niet verleiden door een goedkope matras maar kies voor een matras van kwaliteit.

Een tip: slaap nooit op je buik, want dat is vragen om rugklachten. Je kan beter op je rug of op je zij slapen.

Last van allergie?

Ook dat beïnvloedt weer de keuze van je matras! Kies voor een anti-allergische matras. Wie allergisch is zou bovendien zijn beddengoed elke week op 60° moeten wassen. Kies dus bedlinnen dat hiertegen bestand is.

Zware benen?

Wie last heeft van vermoeide of zware benen, kan best kiezen voor een verstelbare bedbodem. Als je je voeten iets hoger legt, vergemakkelijkt dat de bloedsomloop. Je bedbodem en matras moeten bij elkaar passen. Het heeft weinig zin om een verstelbare bedbodem aan te schaffen als je matras niet aangepast is.

Lees ook het artikel ‘Beter slapen’.