Wordt de zonnebank verboden?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Hoge Gezondheidsraad in België pleit voor een verbod op zonnebanken. is het zo gevaarlijk onder de zonnebank te gaan?

De Hoge Gezondheidsraad in België pleit voor een verbod op zonnebanken. Een totaalverbod zou in vijftig jaar bijna 6.000 sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen.

De Hoge Gezondheidsraad in België wijst er vooral op dat blootstelling aan de ultraviolette straling huidkanker en oogziekten kan veroorzaken. Controles hebben volgens hen uitgewezen dat maar weinig zonnebanken in orde zijn en accurate informatie aanbieden. Zo mag er eigenlijk geen toegang gegeven worden aan minderjarigen, mensen met een huidtype I, mensen die medicatie nemen of die huidkanker hebben of hadden. Daarnaast moeten klanten een beschermende bril dragen tijdens hun zonnebeurt! Bij een laatste controle waren maar 10,9 procent van de zonnebanken in orde met de wetgeving. Er zijn, met andere woorden, 9 zonnebanken op 10 slecht voor je gezondheid.

Volgens de Stichting tegen kanker is de zonnebank even gevaarlijk als tabak. Onder de zonnebank komen er UVA en UV-B stralen vrij. Vroeger dacht men dat de UV-B stralen schadelijker waren dan de UVA stralen. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ze allebei even schadelijk zijn

Van de Belgische bevolking gebruikte In 2015 14% een zonnebank. Dat is relatief veel vergeleken met andere Europese landen. De meeste gebruikers gaan om "puur esthetische redenen" onder een zonnebank liggen.

Door: ANP/NU.nl