Wollen truien pluisvrij!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

We halen ze maar weer uit de kast; onze wollen truien. Om dan vast te stellen dat ze uit vorm zijn en aardig opgepluisd. Hoe kan je die pluisjes voorkomen en wat kan je er aan doen als ze er eenmaal zijn?

1. Weet wat je koopt!

Hoe kan die trui na een paar keer dragen al beginnen te pluizen?! Waarschijnlijk is je trui niet van wol gemaakt, maar van acryl.

Acryl is een synthetisch garen dat snel pluist en ook niet erg vormvast is. Het is belangrijk dat je, voor je een kledingstuk aanschaft, naar het wasetiket kijkt. Een ‘wollen’ trui wordt vaak van het veel goedkopere acryl gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een ‘wollig’ uiterlijk te geven.

Zorg dat er altijd minimaal 50% natuurlijke materialen (zoals wol) in een trui zit, dan kun je er zeker van zijn dat je een goede kwaliteit krijgt die niet te snel oppluist.

2. Komen de pluisjes van het wassen?

Wol is een natuurproduct en is bijna volledig zelfreinigend. Probeer het wassen te vermijden, want dat brengt wol uit vorm en kan inderdaad pluisjes veroorzaken. Schud je wollen kledingstukken uit en lucht ze goed – als er geen grotere vlekken te bespeuren zijn, is goed luchten eigenlijk al voldoende om jouw trui opnieuw fris te dragen. Ook de badkamer is een geschikte plek om je trui te luchten, draai de warme douche open en geef je trui een nachtje de kans om in de damp te luchten.

Tijdens het wassen kun je al een paar hulpmiddeltjes gebruiken om de ongewenste pluisjes te voorkomen. Was je trui binnenstebuiten om de voorkant te beschermen. Handwas is de beste manier, omdat je zo zelf wrijving kunt voorkomen. Een kleine tip: wat goed is voor je haar, is ook goed voor wol! Gebruik daarom ook voor het wassen van je truien een shampoo met siliconen. Deze hechten zich aan het kwetsbare materiaal en vormen zo een beschermlaagje. De vezels zijn nu minder gevoelig voor pluisjes!

3. Pluisjes verwijderen

Trek pluisjes er niet met de hand af! Want dan gebeurt net het tegenovergestelde van wat je wilt, namelijk nog meer pluisjes. Gebruik daarom de oude bekende pluizenroller die je gewoon in je tas kunt meenemen. Om te voorkomen dat jouw mooie trui vol zit met pluizen kun je deze ook verwijderen met een pluizentondeuse.