Winterkloven: wat doe je eraan?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zijn je handen droog en voel je de eerste kloven komen? Dan is het hoog tijd om in te grijpen!

Je smeert je handen dagelijks in met een handcreme. En toch voelen ze droog aan. Door het koude weer voel je nu ook de eerste kloven komen. Hoog tijd om in te grijpen!

Winterkloven

Winterkloven kunnen voorkomen op handen, voeten en zelfs op je oren. Je lichaam reageert op de koude door de bloedvaten samen te trekken. Dat kan na enkele weken of maanden leiden tot een slechte doorbloeding. Je handen of voeten voelen droog aan; de huid wordt rood en barst. De kloven voelen pijnlijk aan en kunnen soms zo diep zijn dat je vingers, tenen of hielen wonden krijgen.

Wist je dat niet alleen de koude buiten, maar ook de verwarming binnenshuis en warm baden kloven kunnen veroorzaken?

Winterkloven bestrijden

- Een vette creme kan in de winter helpen handen en voeten te voeden. Kies voor een goede handcrème, bij voorkeur op basis van lipiden, zoals ceramiden en natuurlijke oliën. Smeer je handen in voor het slapen gaan.

- Als je naar buiten gaat, kies je voor handschoenen, warme schoenen en een muts.

- Knoflook helpt de bloedvaten verwijderen.

- U verwacht het misschien niet, maar zélfs muziek kan bijdragen aan een gezonde bloeddoorstroming. Wanneer je luistert naar je favoriete muziek, zullen de bloedvaten zich verwijden waardoor het bloed beter door je lichaam stroomt. Dat is wat wetenschappers van het medisch centrum van de universiteit van Baltimore (VS) zeggen op basis van onderzoek. Het effect zou zelfs vergelijkbaar zijn met sporten als aerobics.