Winterbanden? Zijn ze echt nodig?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw? En hebben we ze in Vlaanderen dan wel nodig?

Ik heb geen winterbanden nodig, want ik ga niet op skivakantie. Is dat zo? Zijn winterbanden enkel voor wintersportreizigers nodig? Nee, ze hebben ook nut bij regen en koude!

Zodra de temperatuur onder zeven graden zakt, is het verstandig om winterbanden te monteren. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan gure weersomstandigheden.

Winterbanden; veiliger rijden in de regen

Terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij een lage temperatuur en zo de optimale grip verliest, is de rubbersamenstelling van winterbanden anders en zorgt die voor een betere wegligging. Ze hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren. Bij regen zorgen ze voor een kortere remafstand van 4 meter (gemiddeld bij 100 km/u). Ook een auto met ABS en ESP heeft winterbanden nodig.

Uit Duits onderzoek blijkt dat 25 tot 35 % van de ongevallen in de winterperiode te wijten zijn aan de weersomstandigheden.

Zijn winterbanden verplicht?

Nee, de Belgische overheid verplicht niet om winterbanden op te leggen. Toch raadt wegenhulpspecialist VAB het gebruik van winterbanden aan. Het komt de veiligheid van chauffeur én passagiers ten goede. Je moet weliswaar investeren in een volledige set, maar aangezien je beide sets banden maar een half jaar gebruikt, gaan ze langer mee.

Uit onderzoek van VAB blijkt wel dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet gedaan wordt door risicocompensatie: doordat de mannelijke bestuurder een veiliger gevoel heeft met winterbanden, gaat hij sneller rijden. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook met winterbanden moet je nog steeds je rijstijl aanpassen.