Wetenschappers ontdekken obesitas-gen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zwaarlijvigheid heeft met je eet- en leefgewoonten te maken, maar is ook genetisch bepaald.

Gen regelt vettoevoer in onze cellen

Recent hebben onderzoekers een gen ontdekt dat wellicht een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas. Dit gen zorgt - door eiwit aan te maken - voor de juiste vettoevoer in de vetcellen. Er blijkt een variant van dit gen te zijn, die niet voldoende bescherming biedt en het vet te vlot in onze cellen toelaat. Het nieuw ontdekte gen bepaalt dus in welke mate vet zich opstapelt in ons lichaam.

Wie de variante vorm van het gen heeft zal - na dezelfde maaltijd - méér bijkomen dan iemand met het normaal functionerende gen.

Jarenlang onderzoek

In het onderzoek werd het genetisch materiaal van 10.000 obesitaspatiënten met elkaar vergeleken. Jarenlang werden er DNA-stalen verzameld. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, samen met enkele buitenlandse collega’s.

Uitkijken naar de toekomst

De ontdekking van het gen betekent een doorbraak in het onderzoek naar obesitas. Het is zonder twijfel één van de puzzelstukjes van het complexe probleem dat obesitas is.

Op een concrete behandeling tegen zwaarlijvigheid is het nog even wachten. Als dit onderzoek bevestigd wordt kunnen we uitkijken naar de ontwikkeling van geneesmiddelen de volgende 5 à 10 jaar.