Wetenschap ontdekt drie darmtypes

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het darmstelsel van elke mens behoort tot één van drie duidelijk te onderscheiden darmtypes. Net zoals er verschillende bloedgroepen zijn, blijken er ook verschillende types darmflora te zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Nature. De darmtypes zijn onafhankelijk van ras, land van herkomst of voeding.

Een sluitende verklaring voor het bestaan van de types darmflora hebben de wetenschappers nog niet, maar alles wijst erop dat in onze darmen maar een beperkt aantal stabiele levensgemeenschappen mogelijk is. Daarin lijken ze op andere ecosystemen in de natuur, zoals wouden, toendra’s en savannes. Zoals alle ecosystemen zouden ook onze darmen naar een stabiel evenwicht evolueren, met een aantal soorten darmbacteriën die domineren.

In onze darmen leven naar schatting 100.000 miljard individuele bacteriën. Zij vormen onze darmflora. Die bacteriën spelen een cruciale rol in de bescherming van de gezondheid. Ze helpen mee om voedsel om te zetten in energie en beschermen ons tegen aanvallen van ziekteverwekkers. Het onderzoek wijst uit dat de vitamineproductie tussen de drie darmgroepen sterk verschilt.

De drie darmtypes zouden een verklaring kunnen vormen waarom de opname van medicijnen en voedsel verschilt tussen mensen. En nu de wetenschap het bestaan van de darmtypes kent, zouden deze types de behandeling van een patiënt in de toekomst mee kunnen bepalen. Betere kennis over de darmtypes kan ook leiden tot het vroegtijdig opsporen van darmkanker, de ziekte van Crohn en de gevolgen van zwaarlijvigheid.

Het is niet duidelijk of je in de loop van je leven van darmtype kan veranderen.