Welke kleur heeft gezond sperma?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je sperma verandert van kleur. Is dat een teken van prostaatkanker?

Je hebt er waarschijnlijk niet eerder bij stil gestaan maar ook sperma kan van kleur verschillen. Waar het normaliter een melkachtige kleur heeft, kan het ook andere kleuren aannemen. De samenstelling van mannelijk zaad (sperma) veranderd naarmate men ouder wordt. De kwaliteit van het zaad gaat achteruit, maar is nog steeds in staat om een vrouwelijke eicel te bevruchten. De intensiteit en de hoeveelheid aanwezige zaadcellen kunnen bij het ouder worden afnemen en ook de kleur is aan verandering onderhevig.

Waterig, doorzichtig sperma

De normale witte kleur van het zaad bij jonge mannen verandert in een meer transparant vocht bij oudere mannen. Deze verandering vindt vanaf de leeftijd van 30 jaar plaats.

Geel sperma

Zoals eerder is gezegd verlaat het sperma het lichaam tijdens een ejaculatie via de urinebuis. Logisch dus dat kleine restanten urine zich bij de zaadlozing kunnen vermengen met het zaadvocht, dit zorgt dus voor de gele kleur van het sperma. Deze verkleuring is dus volkomen onschuldig.

Net als dat voeding de smaak van sperma kan beïnvloeden, kan het ook de kleur van het zaad in lichte mate veranderen. Met name als men de gewoonte heeft om veel knoflook en uien in de maaltijd te verwerken, kan dit invloed hebben op de kleur van het mannelijke zaad.

Bruin sperma

Als in normale omstandigheden de kleur van sperma wit tot melkachtig dan is het een vreemde gewaarwording als de kleur wijzigt naar lichtbruin tot bruin. Op zich is die verkleuring niet verontrustend, ook al kan de verkleuring lang aanhouden. In de meeste gevallen is er sprake van een geleidelijke verkleuring, hierbij zal de kleur eerst een rode verkleuring kennen waarna het steeds donkerder word. Van rood naar bruin om vervolgens weer de normale blanke kleur aan te nemen.

Deze verkleuring is in de meeste gevallen een gevolg van een (kleine) bloeding in de prostaat. Doordat het relatief lang duurt voordat al het bloed uit de prostaat is verdwenen, zal het ook lang duren voordat dit niet meer zichtbaar is in het sperma. Met het vaker ejaculeren zal ook het achtergebleven bloed sneller verdwijnen tenzij er weer een nieuw wondje in de prostaat ontstaat.

Er is tot op heden geen verband aangetoond tussen de verkleuring van het sperma en prostaatkanker.