Weer een maagzweer?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

10% van de Belgische bevolking krijgt 1 keer in zijn leven af te rekenen met een maagzweer. De redactie van Fiftytoo vindt het daarom de moeite om in dit artikel even stil te staan bij de oorzaken en de symptomen van een maagzweer. Het goede nieuws is dat een maagzweer tegenwoordig tamelijk eenvoudig te behandelen is dankzij de toenemende kennis van de medische wereld.

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer ontstaat door de inwerking van het maagzuur op het slijmvlies van de maag of de dunne darm. Ieder mens produceert ongeveer 2 liter maagzuur per dag, wat noodzakelijk is voor de vertering van het voedsel.

Een maagzweer slaat letterlijk een gat in het slijmvlies van de maag of van de twaalfvingerige darm. Dit veroorzaakt een brandend, pijnlijk en knagend gevoel in de bovenbuik of onder in de borst dat tijdelijk verlicht kan worden met melk of geneesmiddelen die de maagzuurproductie afremmen. Het eten smaakt niet en na de maaltijd blijft men met een opgeblazen gevoel zitten, of men voelt zich misselijk en moet braken.

Soms kan een maagzweer tot ernstige complicaties leiden, zoals een maagbloeding, een doorboring van de maagwand, enz. En een maagzweer (of de Helicobacter pylori) is ook een van de voornaamste oorzaken van maagkanker.

Oorzaken van maagzweer

"Jaag je niet op, straks krijg je een maagzweer!" heb je vast al horen zeggen. Stress werd immers jaren als de belangrijkste oorzaak beschouwd van een maagzweer.

Ondertussen hebben verschillende studies echter aan het licht gebracht dat talrijke maagzweren (meer dan 90%) veroorzaakt worden door een bacterie die de naam "helicobacter pylori" draagt. Stress blijkt in ieder geval nooit goed te doen in geval van een maagzweer.

Symptomen van maagzweer

De meest voorkomende klacht is een scherpe pijn in de bovenbuik. Deze verdwijnt vaak na het eten. Als de maag na enkele uren weer leeg is (bv. ’s nachts), komt de pijn terug.

Andere mogelijke symptomen zijn:
- misselijkheid;
- oprispingen;
- braken;
- gewichtsverlies;
- verminderde eetlust;
- trage stoelgang;
- brandend maagzuur; - slecht verdragen van bepaalde stoffen (bv. alcohol, koffie, specerijen).

Te vermijden bij maagzweer

Zoals we reeds zeiden, is de voornaamste oorzaak van maagzweren de bacterie helicobacter pylori.

Toch zijn er ook een aantal andere factoren die een maagzweer kunnen verergeren:
- stress
- alcohol
- koffie
- tabak
- ontstekingswerende geneesmiddelen
- vettig voedsel
- sterke kruiden

Hoe wordt maagzweer behandeld?

Omdat men vroeger niet beter wist, probeerde men de overdreven productie van maagzuur op drastische wijze te verminderen. Dit gebeurde met zuurremmende drankjes en pilletjes gecombineerd met allerhande papjes en een absoluut verbod op alcohol en koffie.

Tegenwoordig is de behandeling niet meer zo ingrijpend. De ontdekking dat een maagzweer meestal door een bacterie wordt veroorzaakt, betekende voor de behandeling een grote vooruitgang. Door de kennis over en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is een maagzweer zelfs goed te genezen. Met maagzuurremmers wordt de productie van maagzuur in de hand gehouden, met antibiotica de helicobacter pylori-bacterie bestreden indien deze de aandoening veroorzaakt. Doorgaans verdwijnt de maagzweer na zulke behandeling en keert ze vrijwel nooit meer terug.

Je mag een maagzweer nooit onbehandeld laten want in dat geval kan het complicaties veroorzaken. Aarzel dus niet om je arts te raadplegen in geval van twijfel.