Water drinken helpt tegen vergeetachtigheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je sport als senior? Dan moet je ook mee drinken om er echt positieve gevolgen van te zien!

Oudere volwassenen vertonen vaak een afgestompte dorstperceptie, waardoor ze het risico lopen op uitdroging en vervolgens de cognitieve gezondheidsgerelateerde voordelen van beweging kunnen verminderen, schrijft een Engels onderzoeksteam. Daarmee bedoelen ze dat senioren te vaak te weinig drinken en daardoor hun gezondheid in gevaar brengen; vooral als ze ook veel lichaamsbeweging hebben (net om gezond te blijven).

Onderzoek bij fietsers

De onderzoekers rekruteerden recreatieve fietsers (gemiddelde leeftijd 55 jaar) die deelnamen aan een groot wielerevenement op een warme dag. De wielrenners voerden een "trail-making" uitvoerende functietest uit - snel en nauwkeurig genummerde stippen verbinden met papier en potlood - voor en na het evenement. De uitvoerende functie omvat de vaardigheden die nodig zijn om te plannen, te focussen, onthouden en multitasken. Van lichaamsbeweging is aangetoond dat het de intellectuele gezondheid verbetert, inclusief de uitvoerende functie.

Het onderzoeksteam testte de urine van de vrijwilligers voordat ze werden uitgeoefend en verdeelde ze in twee groepen - normale hydratatie en gedehydrateerde - op basis van hun hydratatiestatus. De normale hydratatiegroep vertoonde een merkbare verbetering in de voltooiingstijd van de trail-making-test na het fietsen in vergelijking met hun pre-cycling test. De dehydratatiegroep voltooide ook sneller hun test na de cyclus, maar de tijdverkorting was niet significant. "Dit suggereert dat oudere volwassenen voldoende drinkgedrag moeten aannemen om cognitieve vermoeidheid te verminderen en mogelijk de cognitieve voordelen van regelmatige lichaamsbeweging vergroten", schreven de onderzoekers.

Oudere mensen moeten meer drinken, zeker als ze bewegen

Oudere mensen zouden meer water moeten drinken om de volledige cognitieve voordelen van lichaamsbeweging te kunnen plukken, suggereert het nieuwe onderzoek. Er is nu aangetoond dat uitdroging de trainingsprestaties en hersenfunctie bij oudere mensen negatief beïnvloedt.