Wat vertellen je nagels over je gezondheid?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Nageldiagnostiek; aan je nagels kan jij aflezen hoe het met je gezondheid is gesteld.

Je hoeft niet meteen te panikeren; dde volgende symptomen aan je nagels betekenen niet automatisch dat je ziek bent. Nagels groeien voor elke persoon op hun manier en soms hebben ze slechte dagen.

Deze symptomen zijn alleen te zien als je geen nagellak op hebt.

Blauwe nagels

Blauwachtige nagels kunnen wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld komen door een longontsteking. Zijn uw nagels heel licht blauwachtig? Dan kan het ook diabetes zijn.

Gele nagels

Dit betekent meestal dat u een schimmelinfectie heeft. Als de schimmelinfectie verergert dan kan uw nageldbed zich terugtrekken en worden uw nagels dik en broos.

Witte nagels

ZIjn uw nagels erg bleek of wit? Dit kan in bepaalde gevallen wijzen op bloedarmoede, hartfalen, leverziekte of ondervoeding. Zijn uw nagels wit, maar met aan de bovenkant donkere randen? Dan kan dit wijzen op leverproblemen.

Donker

Zijn er donkere lijnen onder uw nagel zichtbaar? Ga dan wel zo snel mogelijk naar de huisarts. Dit kan namelijk wijzen op huidkanker.

Ribbels

Ribbels en putjes kunnen het beginstadium van psoriasis of artritis aantonen. U ziet dan vaak ook een roodbruinachtige verkleuring.

Nagelrand

Een rode en opgezette nagelrand wijst op een ontsteking. Dit is meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een huidziekte (lupus).

Broze nagels

Als u droge, broze nagels heeft die snel afbrokken of breken, dan kan dit duiden op een probleem met de schildklier. Gaat deze broosheid gepaard met een gele kleur in de nagels? Dan heeft u waarschijnlijk last van een schimmelinfectie.

Nagels bijten

Dit kan nog wel eens gelinkt worden aan een obsessief-compulsieve dwangstoornis. Dit kan leiden tot ingescheurde of gespleten nagels. Kunt u niet zelf stoppen met het bijten van uw nagels? Ga dan langs een huisarts.