Wat te doen aan dat ochtendhumeur?!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Oh, gek word je van je partner met zijn ochtendhumeur! Maar jij kan helpen...

Je nieuwe partner of jijzelf hebt last van een ochtendhumeur? Dit kan jij er aan doen!

Een ochtendhumeur heeft alles te maken met bioritme. Ruim een kwart van de mensen leeft pas halverwege de dag op en is ’s avonds lekker fit. Zo fit, dat op tijd inslapen een probleem is. Als men dan toch weer vroeg uit bed moet, is het gevolg duidelijk: een tekort aan slaap.

De boosdoener is het hormoon melatonine, dat de biologische klok aanstuurt. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen. Bij avondmensen komt de melatonineproductie later op gang dan bij ochtendmensen.

Wat kan men doen aan een ochtendhumeur?

- Een ochtendhumeur kan, of je nu avondmens bent of niet, zelfs ontstaan door een slaaptekort. Als jij of je partner regelmatig te laat naar bed gaat, kom je ’s ochtends moeilijker op gang. Ook als je een avondmens bent, kun je jezelf aanwennen om op tijd naar bed te gaan. Of je partner overtuigen met wat sexy lingerie vroeger naar bed te gaan ;)

- Probeer je eigen goede stemming door het ochtendhumeur van de ander ook niet te laten verpesten. Doe je dat wel dan komen jullie samen in een vicieuze cirkel terecht. Vaak verdwijnt het ochtendhumeur als sneeuw voor de zon na het ontbijt; je kan misschien alvast de koffie gaan klaarzetten?

- Geef je partner of drink zelf voor het ontbijt een glas lauwwarm water. Het warme water geeft niet alleen een verkwikkend gevoel, maar het helpt ook de darmen op gang te brengen en daarmee het hele lichaam.

- Er wordt beweerd dat een glas warme melk voor het slapengaan mensen met een ochtendhumeur kan helpen, omdat ze er vaster door slapen. Ook het weglaten van televisie, i-pad of sport voor het slapengaan kan helpen.

- Leg het uit aan de anderen in je gezin dat een ochtendhumeur een lichamelijk gegeven is en niet komt doordat je altijd met je verkeerde been uit bed stapt. Als men je ’s morgens met rust laat, gaat het je snel beter.

- Is je kleinkind ’s morgens slecht gezind? Bij kleine kinderen kan het helpen een toverdrank klaar te maken; voor het ontbijt geef jij je kind een glas lauwwarm water met een toverspreuk die een slecht humeur wegtovert. Het warme water geeft je kleinkind niet alleen een verkwikkend gevoel, maar het helpt ook de darmen op gang te brengen en daarmee het hele lichaam.