Wat je nog niet wist over bonen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Witte bonen, bruine bonen, rode bonen, linzen, doperwten, sojabonen, kikkererwten, ... Denk je dat dit groenten zijn? Mis! Het zijn peulvruchten.

Peulvruchten zijn de rijpe, eetbare zaden van planten. Ze bevatten minder vitamines dan groenten, maar wel veel eiwitten, zetmeel en ijzer. In de voedingspiramide staan de peulvruchten in de categorie van het brood, granen, aardappelen, rijst en pasta. Producten uit deze categorie moeten in elke maaltijd aanwezig zijn. Ze geven je de nodige energie.

In peulvruchten zit ongeveer net zoveel eiwit in als in vlees. Daardoor worden ze ook gezien als goede vervangers van vlees. In de vegetarische keuken worden peulvruchten vaak gebruikt als een plantaardig alternatief voor vlees.

Het zelf klaarmaken van verse peulvruchten kost nogal wat tijd, omdat het lang duurt voordat ze gaar zijn. Dat kan je voorkomen door ze op voorhand te weken.

Op Fiftytoo vind je alvast wat inspiratie voor lekkere slaatjes met bonen:
- Salade van witte bonen en tomaat
- Driekleurig slaatje

Tot slot: prinsessenbonen, snijbonen, spekbonen en pronkbonen zijn dan weer geen peulvruchten. Dit zijn wel groenten!