Wat je maandstonden vertellen over je gezondheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Die laatste maandstonden vertellen je meer dan je lief is over je gezondheid.

Is je menstruatie jamkleurig met grote klonten of waterig en roze? De kleur en textuur van je menstruatiebloed in je menopauze zeggen meer over je gezondheid dan je denkt. De kleur van je menstruatiebloed is een goede indicatie van je hormoonhuishouding, zo ontdekte het American College of Obstetricians and Gynaecologists.

Oestrogeentekort Als je menstruatiebloed rozeachtig van kleur is, kan het zijn dat je oestrogeenniveau aan de lage kant is. Een te laag oestrogeenniveau kan onder andere osteoporose tot gevolg hebben, maar is ook een symptoom van PCOS of de overgang. Soms gaat een laag oestrogeengehalte gepaard met klachten als vaginale droogheid, minder zin in seks, een droge huid en gewrichtspijn. Het is bij het vermoeden van een laag oestrogeenniveau verstandig naar de huisarts te gaan.

Waterige menstruatie Wanneer je menstruatiebloed wittig en waterig oogt, kan dat een symptoom zijn van bloedarmoede. Ironisch genoeg kan ijzertekort ook worden veroorzaakt door een menstruatie die juist een stuk zwaarder is in j menopauze. Als je tampons of maandverband wegens doorlekken ieder uur moet verwisselen en je ’s nachts meermaals een nieuw verband nodig hebt bijvoorbeeld. Ben je bijna altijd moe en je een beetje afwezig, ga dan eens naar de dokter om je ijzerniveau te laten checken.

Jamkleurig en klonterig Zie je grote klonten in je menstruatiebloed en is het jamkleurig? Dan kun je een hoog oestrogeengehalte hebben, gecombineerd met een laag progesteronniveau. Overigens zijn een paar klontjes in je bloed redelijk normaal; het wordt pas verdacht wanneer ze groter dan een munt van vijftig eurocent zijn. Dit kan wijzen op een verstoorde hormoonbalans. Sommige specialisten menen dat het helpt minder zuivel, suiker en soja te eten en koffie te vermijden.

Bruin tot zwart Is je menstruatiebloed opeens donkerbruin tot zwartig, dan komen er overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed mee naar buiten. Dit komt vaak voor, meestal aan het begin en het einde van je menstruatie, en is geen reden tot paniek.

Grijsrood of oranje Is de kleur van je menstruatie grijsrood? Dat kan betekenen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of infectie hebt. Over het algemeen ruikt je menstruatiebloed in dat geval ook vies.

Felrood Een felrode kleur is de ’normale’ kleur voor menstruatiebloed. De kleur kan per vrouw iets verschillen, maar brandweerrood bloed betekent dat alles in principe werkt zoals het hoort. Sommige vrouwen omschrijven de kleur als ’paarsachtig’ wanneer de bloedingen hevig zijn. ’s Ochtends kan de kleur iets donkerder zijn. Je zal merken dat in je menopauze dit steeds minder vaak het geval zal zijn.