Wat is cholesterol?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Meer dan 8 op 10 Belgen tussen 35 en 74 jaar hebben te hoog slechte cholesterolgehalte.

Maar wat is cholesterol eigenlijk? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Wat is eigenlijk het ideale cholesterolgehalte?

Dat zijn de vragen waarop wij in volgend artikel antwoorden.

Wat is cholesterol?

« Ik moet opletten want mijn cholesterol is te hoog… » hoor je vaak zeggen. Cholesterol hoeft echter niet negatief te zijn, het is geen ziekte of een virus en iedere gezonde persoon heeft cholesterol. Het is een vetstof die zich in het membraan rond de cellen bevindt en die een rol speelt in de aanmaak van bepaalde hormonen en in de synthese van vitamine D.

Cholesterol is dus een onmisbare stof voor de werking het lichaam. Gemiddeld hebben we ongeveer anderhalve gram cholesterol per dag nodig. Het lichaam moet een derde van die hoeveelheid uit de voeding te halen, twee derden wordt door de lever geproduceerd.

Goede en slechte cholesterol

Je hebt vast al horen spreken over slechte en goede cholesterol. Maar eigenlijk is er maar 1 soort cholesterol en die is noch goed noch slecht.

Cholesterol wordt daarentegen wel vervoerd door 2 types van eiwitten:

- HDL verzamelt het overschot aan cholesterol in de bloedvaten en helpt die cholesterol terug naar de lever te vervoeren, waar de cholesterol afgebroken wordt.

- LDL dient voor het vervoer van cholesterol uit de lever naar andere organen. De aan LDL gebonden cholesterol kan dan echter ook afgezet worden in de bloedvaten, vandaar zijn reputatie van ‘slechte’ cholesterol.

Welke risico’s zijn verbonden aan cholesterol?

Zowel teveel LDL als te weinig HDL kunnen gevaarlijk zijn. In de 2 gevallen is de verhouding tussen de 2 eiwitten verstoord. Er is te veel LDL tov de hoeveelheid HDL. HDL kan het ritme niet meer volgen en krijgt die overschot aan cholesterol niet meer naar de lever vervoerd om het af te breken.

Bijgevolg gaat de cholesterol zich afzetten in de aders (grote bloedvaten) een plaatjes vormen. In het ergste geval, kan de ader zo verstopt raken en kan de bloedsomloop geblokkeerd raken.

Wanneer een ader die het bloed naar het hart vervoert geblokkeerd raakt, krijgt de persoon een hartaanval. Wanneer een ader die het bloed naar de hersenen vervoert geblokkeerd raakt, ontstaat er een herseninfarct.

Het cholesterolgehalte

Het cholesterolgehalte mag niet meer dan 200 mg/ 100 ml bedragen. In België bedraagt het gemiddelde cholesterolgehalte 232mg/100 ml. Het is dus niet verbazingwekkend dat een te hoog cholesterolgehalte de oorzaak is van hart-en vaatziektes bij meer dan 1 Belg op 5...

Om jouw cholesterolgehalte te kennen, is het voldoende om nuchter een bloedafname te laten doen.

Kleine tip: Als mensen in je familie last hebben van een te hoge cholesterol of je denkt om een of andere reden dat je een te hoge cholesterol hebt, praat er dan over met je arts!

Lees ook ons artkel « Cholesterolarm dieet ».