Wat doe je bij pech zonder praatpaal?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Opgelet; eind januari 2017 werden alle praatpalen op de autoweg in Vlaanderen buiten gebruik gesteld!

De 1.350 oranje praatpalen langs de snelwegen in Vlaanderen worden op maandag 23 januari buiten gebruik gesteld. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal ze eerst afplakken, zodat het duidelijk is dat ze niet meer werken. Later worden ze weggehaald.

Bij pech of een ongeval op de snelweg, moet u dus met eigen middelen hulp inroepen. Het is aangeraden een opgeladen gsm bij te hebben en het nummer van een pechverhelpingsdienst.

2 oproepen per praatpaal per jaar

Ongeveer 95% van de bevolking heeft een GSM ter beschikking. Dit zagen we ook aan het gebruik van de praatpalen. In 2000 waren er in Vlaanderen jaarlijks 27.000 oproepen, in 2010 nog 5.000 en in 2014 nog slechts 3.172. Dat zijn gemiddeld twee oproepen per praatpaal per jaar. À rato van 750 euro werkingskost per praatpaal, waren dit best dure oproepen.

Zo’n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, worden verzameld en verdeeld onder technische scholen. Een tiental praatpalen krijgen een mooi plaatsje in een museum. De rest van de praatpalen worden gerecycleerd volgens de wettelijke normen.

Vanaf 2018 zal de Vlaamse regering, door het buitendienst stellen van de praatpalen, ongeveer 1 miljoen euro op jaarbasis besparen.

Wat nu te doen bij pech?

- De praatpalen in de tunnels blijven nog actief tot eind mei 2017. Die worden nog omgevormd naar een ander noodoproepsysteem.

- Zorg voor een opgeladen GSM in de wagen en leg het telefoonnummer van de pechverhelpingsdienst in de wagen.

- Rij, indien mogelijk, door naar een pechstrook, parkeerplaats of benzinestation. Lukt het niet om door te rijden naar een veilige plek zoals een pechstrook of parkeerplaats, zet de wagen dan zoveel mogelijk rechts van de autosnelweg stil.

- Plaats de gevarendriehoek, die deel uitmaakt van de verplichte uitrusting van een voertuig, ongeveer 100 meter voor de plaats van het incident.

- Ga bij pech of incident direct achter de vangrail staan met een veiligheidshesje aan.