Wat diëten met je hormonen doet

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je weegt teveel en je gaat vol goede moed op dieet. En je verliest een heel aantal kilo’s! Maar dan begint het echte werk: ervoor zorgen dat die kilo’s er niet direct terug aan komen.

Het bekende jojo-effect vermijden blijkt een moeilijke opdracht. Maar dat ligt niet altijd aan een gebrek aan wilskracht: er is ook een hormonale reden voor.

De Australische obesitasspecialist Joseph Proietto deed een onderzoek bij een groep mensen met een gemiddeld gewicht van 94 kilo. De proefpersonen gingen 10 weken lang op een streng dieet. De onderzoekers volgden het niveau op van de hormonen die een hongergevoel veroorzaken. Twee hormonen zijn belangrijk voor het hongergevoel: ghreline en leptine. Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. Leptine - dat wordt aangemaakt door de vetcellen - gaat via het bloed naar de hersenen en stimuleert daar het verzadigingscentrum. Hierdoor neemt het hongergevoel af.

Na het dieet bleek de hormonenbalans van de proefpersonen verstoord te zijn. Het hongerhormoon was verhoogd en het verzadigingshormoon was verlaagd. Volgens Joseph Proietto kan je dit verklaren door de ’struggle for life’. Als je lichaam het gevoel krijgt dat het uitgehongerd wordt, schieten je hormonen in actie om je zoveel mogelijk te doen eten.

Na het dieet moesten de proefpersonen regelmatig terugkeren voor een hormonenmeting. Tot een jaar na het einde van het dieet bleef de hormonenspiegel verstoord. Je kan dus beter op je gewicht letten door gewoon gezond te eten en voldoende te bewegen, dan via een drastisch dieet.