Wandel om diabetes te vermijden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een nieuwe Australische studie, die gepubliceerd werd in januari 2011, legt uit hoe je het risico op diabetes aanzienlijk kan herleiden door iedere dag te wandelen.

Australische onderzoekers hebben ontdekt dan mensen die meer zijn beginnen te wandelen, in vergelijking met de 5 vorige jaren, een lagere ‘body mass index’ hadden , een slankere taille en een grotere gevoeligheid aan insuline (waarmee het risico op diabetes type 2 gemeten kan worden) dan in 2005, het jaar waarin het onderzoek gestart is.

Sedentaire mensen die het aantal gezette stappen verhoogd hebben om te komen tot 10 000 stappen op 5 jaar, hebben ook een verbetering gezien op het vlak van insulinegevoeligheid, die 3 keer hoger was dan mensen die maar 3000 stappen gezet hadden. De studie heeft 600 volwassenen opgevolgd die allemaal een stappenteller hadden gekregen.

Vorige studies hebben aangetoond dat het risico op overgewicht verminderd kan worden en zo een weerstand tegen insuline kan opgebouwd worden. Maar deze studie is de eerste die beweert dan alleen het feit dat men meer wandelt op een dag het verschil maakt voor het risico op diabetes.

Je zal je waarschijnlijk dadelijk de vraag stellen hoeveel je dan moet wandelen per dag? Volgend een studie van 2008 zouden mannen tussen 18 en 50 jaar 12000 stappen per dag moeten zetten. Vrouwen van 18 tot 40 jaar zouden 12000 passen per dag moeten zetten. Tussen 40 en 50 jaar zouden vrouwen 11000 stappen per dag moeten zetten. Vrouwen van 50 jaar zouden 10000 stappen per dag moeten zetten en boven de 60 zijn het 8000 stappen.

Een schatting van de afstand die dat vertegenwoordigt : een gemiddeld persoon zet 1000 stappen om 800 meter af te leggen. Om aan 11000 stappen te komen, zou je dus 8,8 kilometer moeten wandelen. Zet je stapschoenen al maar klaar!

Diabetes type 2 komt het meest voor en heeft zich de laatste jaren erg ontwikkeld in de rijke landen waar de mensen te veel vet en te veel suiker eten. Meer dan 220 miljoen mensen lijden wereldwijd aan dit type diabetes dat de doodsoorzaak is van meer dan 1 miljoen mensen per jaar volgens de Wereldgezondheidorganisatie. Gezien obesitas alleen maar toeneemt, kan het aantal sterftegevallen verdubbelen tussen 2005 en 2020.

Klik hier om meer details te lezen over deze studie (in het Engels) : www.bmj.com.