Waarom voor BIO kiezen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

BIOvoeding: gewoon trendy of echt gezonder? Rond alles wat bio is, bestaan er heel wat meningen. De redenen waarvoor mensen voor bio kiezen, kunnen erg uiteenlopend zijn.

Dat bio een hele reeks voordelen heeft, staat in ieder geval als een paal boven water.

Biolandbouw

Waarom is een bioappel beter dan een klassieke appel? Dat is eenvoudig: voor de bioappel worden er geen chemische producten gebruikt. Het idee erachter is “de natuur zijn werk te laten doen” en niet te proberen de natuur een duwtje in de rug te geven.

Dat principe geldt voor alles wat bio geproduceerd wordt: fruit, groenten, granen, vlees: geen pesticides, geen chemische producten, geen kunstmest, geen groeihormonen of antibiotica!

Bio voor onze planeet

Bio is goed voor onze planeet omdat biolandbouw voor minder water- en landvervuiling zorgt. Op die manier beschermt biolandbouw de fauna, flora en het ecosysteem.

Biolandbouwers zorgen trouwens voor een goede rotatie waardoor de grond vruchtbaar blijft en er minder plantenziektes voorkomen.

Ook voor de dieren is biolandbouw beter. Zij krijgen genoeg plaats en door de biomethodes wordt ook voor de kweek van dieren minder vervuiling veroorzaakt.

Bio voor de gezondheid en de smaak

Traditionele voedingsproducten bevatten een reeks ongewenste pesticides, antibiotica, groeihormonen die niet zonder gevolgen zijn voor onze gezondheid!

Bioproducten bevatten minder water maar meer vitamines, mineralen en antioxidanten.

De smaak van biofruit en -groenten is vaak beter en natuurlijker. Deze producten hebben dan ook de tijd gehad om op hun ritme te groeien en hun aroma’s te ontwikkelen.

Zijn bioproducten duurder?

Ja, het is wel een feit dat er een prijskaartje hangt aan bio en dit is trouwens eenvoudig te verklaren. Biolandbouw is arbeidsintensiever, de gebruikte zaden en meststoffen zijn duurder en het is een kleiner netwerk.

Het prijsverschil wordt wel (gedeeltelijk) gecompenseerd door het feit dat bioproducten beter “vullen”. Ze bevatten minder water en dus meer materie.

Als je echter een biolandbouwer in jouw buurt vindt, zal je merken dat de prijs lager ligt dan in de supermarkt.

Biolabels

Biolabels geven de consument de zekerheid dat producten afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt. In België is er het BG (Biogarantie) label. (www.biogarantie.be) Het garandeert dat het product ten minste voor 95% van biologische oorsprong is.

In Vlaanderen is Blik en in Wallonië is Ecocert het organisme dat het biogarantielabel toekent. Deze certifiëringsorganismen voeren ook de controles uit. Indien overtredingen worden vastgesteld, volgt een tijdelijke of definitieve intrekking van het labelhouderschap.