Waar of niet waar: sla is slaapverwekkend

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Gekweekte sla bevat lactucarium. Deze stof zou een zwak pijnstillende, kalmerende en enigszins slaapverwekkende werking hebben.

Je kan de werking van lactucarium in zekere zin vergelijken met deze van het melksap van de papaver waaruit opium wordt gemaakt. Het lactucarium wordt in het Engels vaak ook ’lettuce-opium’ (sla-opium) genoemd.

Kropsla

Eén bepaalde variëteit, de Lactuca virosa, zou zelfs speciaal worden gekweekt omwille van de slaapverwekkende eigenschappen. Het witte vocht bevat triterpenoïde-alcoholen die slaapverwekkend zijn. Lactucarium komt vooral voor in het melksap van de bloemstengel van de sla en veel minder in de bladeren. De bij ons meeste bekende sla, kropsla, wordt geoogst vooraleer er een bloemstengel ontstaat. Dit betekent dat wat uiteindelijk op ons bord komt, dan ook maar weinig of geen lactucarium bevat.

95% water

Sla bestaat voor ongeveer 95 % uit water. De opgenomen hoeveelheid ’sla-opium’ via een portie sla ligt dus veel te laag om een duidelijk fysiologisch effect te kunnen krijgen. Geen reden dus om een slaatje tijdens de werklunch te weigeren uit angst voor ondermaatse werkprestaties in de namiddag.

Moeilijke slapers

Plantkundigen menen wel dat nerveuze mensen en moeilijke slapers baat zouden kunnen hebben bij het eten van sla of het drinken van wat slasoep bij het avondeten. Lactucarium werd en wordt ten slotte nog steeds geconcentreerd tot een poeder en als een natuurlijk geneesmiddel verkocht. Sommigen beweren echter dat bij het indrogen de werkzaamheid sterk zou verminderen.

Sla in de winter?

Tussen november en april leent de winterkropsla zich uitstekend tot warme bereidingen (bv. gestoofd gedurende maximaal 5 minuten, eventueel ook als basis voor een soep). Sla lang bewaren is uit den boze. Een dagje in de koelkast verpakt in een open zak kan wel.

Bron: gezondheid.be