Waar of niet waar: ’Light producten zijn goed voor de lijn.’

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Light producten zijn niet meer weg te denken uit de supermarkten. Maar zijn deze voedingsmiddelen echt goed voor de lijn? Kortom, is light echt light?

Minder vet, meer suiker

Sinds enkele jaren moeten producten met een light-etiket minstens 30% minder vet, calorieën of suikers bevatten dan het origineel product.

Maar als een light product minder vet bevat, heb je geen garantie dat het ook minder suiker bevat. Integendeel! Het is geen uitzondering dat een producent suiker toevoegt aan light producten om ze meer smaak te geven. Deze aanpak zie je bijvoorbeeld bij light yoghurts en dressings.

Merk op dat het omgekeerde ook mogelijk is: een light product dat minder zoet is, maar vetter.

Minder suiker, maar...

Bij veel light producten wordt suiker vervangen door zoetstoffen. Deze bevatten dan wel minder calorieën, maar ze hebben ook hun nadelen. Het is bewezen dat ze je verlangen naar suiker onderhouden en zo een gewenning aan zoet veroorzaken.

Door hun lage calorische waarde krijg je bovendien minder snel een gevoel van verzadiging, waardoor je meer gaat eten.

Kleiner schuldgevoel met light?

Light producten worden vaak met een stuk minder schuldgevoel verorberd. Resultaat: in plaats van een handvol gewone chips te eten, eet je een hele zak light chips leeg!

Dat is natuurlijk niet slim bekeken. Want hoewel zij minder vet bevatten, blijven het wel vette voedingsmiddelen en zal je uiteindelijk meer calorieën en vet binnenkrijgen dan wanneer je met mate van een gewoon product smult.

Ons advies

Stel jezelf op je als een gewaarschuwde en wakkere consument! Kijk de etiketten na en laat je niet misleiden door de verleidelijke (en soms misleidende) gezondheidsclaims. En vergeet niet dat light producten over het algemeen ook nog eens duurder zijn dan gewone producten.