Waar kan je nog veilig op vakantie gaan?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Met de dood van 39 onschuldige toeristen op een strand in Tunesië stelt iedereen zich de vraag waar je nog veilig op vakantie kan gaan?

Tunesië is niet eens zo ver weg en iedereen kent wel iemand die er regelmatig op vakantie gaat. Door de terreurdaad op het strand van Sousse, waarbij onschuldige zonnekloppers werden vermoord, stellen mensen zich de vraag waar je nog veilig op vakantie kan gaan.

Veilig op reis: Maatregelen voor je boekt

Je droomt er van naar Egypte, Ghana of Cambodja te reizen? Dan doe je er goed aan even het reisadvies van de Belgische staat na te lezen.

Zo lees je bijvoorbeeld dat de Belgische diplomatieke dienst reizen naar Tunesie sinds de aanslag volledig afraadt. Maar ook voor deze aanslag kon je tussen de reisadviezen al de raad vinden weg te blijven van betogingen, toeristische trekpleisters en grote evenementen in dit vakantieland.

Zelfs voor druk bezochte landen vlakbij geven zij een reisadvies wat nuttig kan zijn. Voor Spanje bijvoorbeeld schrijft men: Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

5 tips om veiliger te reizen

In tijden van terrorisme en terreuraanslagen is het handig enkele tips voor ogen te houden die je veiligheid verhogen:

- Hou een fotokopie van je identiteitsdocumenten en een bankkaart in de safe in het hotel.

- Reis je alleen? Vertel dan steeds iemand waar je heen gaat; de receptie, een SMS aan iemand thuis...

- Bezoek je een drukbezocht restaurant, een populaire disco of een beroemd museum? Kies dan voor dagen en tijdstippen waarop het minder druk is. Wees alert en zorg ervoor dat je weet waar de nooduitgangen te vinden zijn.

- Reis niet opvallend. Met luxemerken trek je ook de aandacht van mensen die het minder goed met je voor hebben.

- Wanneer een onbekende je aandacht probeert te trekken moet je steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller.