Waar je e-bike opladen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Voor een lange tocht wil je natuurlijk wel weten waar je jouw elektrische fiets op kunt laden. Hier vind je waar je terecht kunt.

Heb jij een elektrische fiets en wil je weten waar de zogenaamde oplaadpunten zijn?

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen (auto’s en fietsen) rond, samen goed voor jaarlijks 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. In de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen ligt een uitdaging om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. Elektrisch rijden past in dat verhaal, want daarmee kan de CO2-uitstoot gevoelig beperkt worden.

Elektrische voertuigen worden aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die wordt opgeslagen in accu’s. Die accu moet regelmatig opgeladen worden.

In Vlaanderen wordt er geïnvesteerd om een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit te bouwen. De netbeheerders hebben een wettelijke verplichting opgelegd gekregen om een bepaald aantal oplaadpunten te installeren. Op deze kaart vind je een totaaloverzicht van de oplaadpunten in Vlaanderen.

Meer, verschillende websites zoals fietsnetwerk.be en fiets.be hebben ook een app die je kan downloaden op je mobiel met oplaadpunten.

Maar ook steeds meer bedrijven en winkels zetten zich in; het Duitse grootwarenhuis Lidl bijvoorbeeld stelt voortaan aan zes filialen gratis elektrische laadpalen ter beschikking. De klanten kunnen er gratis de batterij van hun wagen of fiets opladen. Lidl wil daarmee het cliënteel stimuleren om zich op een duurzame manier te verplaatsen.

Foto: Leeds