WAAR of NIET WAAR: hersenen van ouderen werken harder

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

WAAR - Hoewel ouderen vaak geheugenproblemen krijgen, werken hun hersenen veel harder dan die van jongeren.

De hersencapaciteit gaat achteruit naarmate we ouder worden, maar dat een uitbreiding van de hersengebieden die worden ingezet om een geheugentaak uit te voeren, compenseert dat.

Het onderzoek van neurowetenschapster Anouk Vermeij van het Radboud Alzheimer Centrum en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour heeft uitgewezen dat het inderdaad wel zo is dat de structuur van de hersenen bij het ouder worden wijzigt en dat daardoor onder meer de geheugencapaciteit vermindert.

Maar tegelijkertijd is nu ook bewezen dat de hersenen dat proberen te compenseren door meer hersengebieden te activeren bij geheugentaken.

Bij geheugentaken die jongeren moeten uitvoeren, gebruiken ze slechts één hersenhelft. Of de taak nu moeilijk is of gemakkelijk, doet er niet toe. Bij ouderen is dat anders. Van zodra ze een geheugentaak krijgen, worden beide hersenhelften geactiveerd.

Deze nieuwe inzichten moeten het voor experts gemakkelijker maken om geheugenproblemen bij ouderen vroeger op te sporen en te behandelen.

Bron: Knack