Vrouwen vallen meer vanaf menopauze

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vanaf 40 lopen vrouwen al meer risico op valpartijen, met breuken tot gevolg. Het is tijd voor een andere soort van valpreventie, zeggen onderzoekers.

Voor senioren is vallen een grote uitdaging voor de gezondheid. Ernstige gevolgen zijn ondermeer fracturen, hoofdletsels, verminderde sociale participatie, verminderde onafhankelijkheid en vervolgens een toenemende behoefte aan zorg.

Valpartijen bij vrouwen stijgen na 40

Valpartijen zijn niet alleen een probleem van gevorderde leeftijd, aldus onderzoekers van het Trinity College in Dublin. De onderzoekers hebben een sterke toename van het aantal valincidenten vastgesteld bij vrouwen na hun veertigste.

Onderzoekers en artsen hebben altijd aangenomen dat vallen een probleem is dat alleen mensen boven de 65 jaar treft. Uit onderzoek blijkt dat de prevalentie van valincidenten al vrij hoog is vanaf de leeftijd van 50 jaar. Uit het Iers onderzoek blijkt zelfs dat de prevalentie van valincidenten bij vrouwen in de midlife sterk is toegenomen. Dit gebeurt in een tijd dat we ook een toename zien in evenwichtsproblemen, diabetes en artritis; gezondheidsproblemen die het risico op vallen vermeerderen. De toename van het aantal valpartijen valt samen met het begin van de menopauze, een achteruitgang van het evenwicht, duizeligheid en flauwvallen die vaker voorkomen.

De onderzoekers werken nu samen met collega’s in Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk om te onderzoeken of er ruimte is om preventiestrategieën te starten vóór de leeftijd van 65 jaar, zegt men in de Ierse Universiteit.