Vrouwen gediscrimineerd bij arts?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Duits onderzoek stelt vast dat artsen anders met vrouwen omgaan dan met mannen.

Vrouwen zouden, volgens Duits onderzoek, door artsen gezien worden als ’pijnbestendiger’ dan mannen. En dat heeft verregaande gevolgen...

Howel 90% van de vrouwen last heeft van ten minste één symptoom van premenstrueel syndroom (PMS), lijkt dit fenomeen niet erg interessant voor wetenschappers: er zijn vijf keer zoveel onderzoeken naar erectiestoornissen als PMS.

Menstruele krampen worden door artsen vaak afgedaan als een kleinigheidje. Vrouwen vallen aan dat artsen hun menstruatieproblemen niet serieus nemen. Pijn wordt afgedaan als psychosomatisch of onder "dat behoort tot de vrouwelijkheid".

Misschien is dit wel gerelateerd aan een wijdverbreid vooroordeel bij medische professionals: dat vrouwen inherent minder gevoelig zijn als het om pijn gaat. Vrouwen baren immers ook kinderen en hebben daarom volgens veel artsen ingebouwde mechanismen van het lichaam om pijn te verdragen.

Vrouwen wachten 16 minuten langer op pijnstillers dan mannen

Sterker nog, deze mentaliteit tegenover pijn bij vrouwen strekt zich ook uit tot andere ziektegebieden, ontdekten de Duitse wetenschappers. Een vrouw in een noodsituatie moet gemiddeld 16 minuten langer wachten dan een man op pijnstillers. De kans dat je als vrouw pijnverlichting krijgt, is tot 25 procent lager dan die voor een man.

Het geslacht van de behandelende arts speelt geen rol, zoals Jennifer Wider van de Society for Women’s Health Research in brede kring heeft verteld. "Studies tonen aan dat artsen, ongeacht geslacht, geneigd zijn om vrouwelijke patiënten langzamer te behandelen en zichzelf meer tijd gunnen om medicatie toe te dienen."