Vrouwen controleren borsten niet uit angst voor kanker

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Uit een recent Brits onderzoek is gebleken dat één op de drie vrouwen haar borsten niet zelf controleert, uit angst om iets ergs te ontdekken.

Van de 2000 ondervraagde vrouwen controleert de helft dan weer niet omdat ze niet geleerd hebben hoe ze dat moeten doen. Nochtans is een regelmatige controle noodzakelijk, aldus experts.

Eén op de 2000 vrouwen ontwikkelt borstkanker tegen haar 29ste, en één op de 22 krijgt ermee te maken voor haar 60ste. Regelmatig controleren – bij voorkeur minstens een keer per maand - is dus de boodschap, aldus professor Janet Reibstein. Volgens haar zouden meisjes al op hun dertiende moeten leren hoe ze zelf knobbeltjes kunnen opsporen.

“Angst en stress zorgen niet altijd voor betere gewoonten, zeker niet wanneer je denkt dat je zelf niet veel risico loopt”, aldus de professor. “Het is belangrijk dat je op jonge leeftijd leert je borsten te controleren, op deze leeftijd word je je niet alleen bewust van je lichaam, het is ook een punt in je leven waarop je heel wat gewoonten aankweekt die een heel leven standhouden.” Terecht zo blijkt, want meer dan de helft van de vrouwen zegt dat ze vaker hun boezem zouden controleren als dat een onderdeel van hun ochtendroutine was. Experts zeggen al langer dat het belangrijk is dat vrouwen weten hoe hun borsten aanvoelen en er uitzien zodat ze veranderingen kunnen opmerken. Professor Sarah Rawlings: "Een vroege diagnose van kanker kan levens redden, daarom is het belangrijk dat elke vrouw weet waar ze naar op zoek moet gaan.”

De vijf signalen waarop je moet letten

Als je merkt dat je borsten anders aanvoelen of ze van uiterlijk zijn veranderd, stap je best naar de dokter. Doe dat zeker als je een van deze vijf veranderingen opmerkt:

- Een knobbeltje

- Een verandering in huidtextuur

- Uitslag of korstjes

- Een verandering in het uiterlijk van de tepels

- Vocht uit de tepels.

Bron: Femistyle