Voorlezen voor ouderen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Krijg jij wel eens de vraag van je bejaarde moeder voor te lezen? Of wil je best als vrijwilliger in een rusthuis gaan voorlezen?

LINC is een beweging voor volwassenen met projecten rond leesbevordering. Lezen is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar ook voor onze oudere senioren - die soms niet meer zelf lezen kunnen.

LINC biedt gratis voorleespakketjes om samen met senioren aan de slag te gaan rond lezen en voorlezen. Met deze pakketjes kan je je telkens verdiepen in een ander thema of maak je kennis met een andere auteur. Fijn voor thuis of voor in woonzorgcentra.

De smaak te pakken? LINC biedt ook workshops voor jonge senioren die als vrijwilliger of thuis aan de slag willen met voorlezen.

Workshop: voorlezen aan mensen met dementie

Voorlezen aan ouderen met dementie vergt een specifieke aanpak. In deze vorming kijken we allereerst naar: wat is dementie precies en hoe kan ik omgaan met personen met dementie?

We bekijken het voorlezen vanuit verschillende invalshoeken: voorlezen als een vorm van reminiscentie, welke teksten kies ik uit voor dit publiek en hoe pak ik het aan? Welke verschillen zijn er met voorlezen aan ‘gewone’ ouderen? Welke hulpmiddelen bestaan er om je verhaal te brengen? We maken kennis met MSST (Multi Sensory Storytelling) en wijzen de deelnemers de weg naar meer informatie rond dementie.

Workshop: Kom maar dichterbij: voorlezen aan je (klein)kind

Na deze vorming hebben ouders/grootouders/andere opvoeders geen enkele reden meer om niet voor te lezen aan hun kind. Voorlezen is zoveel meer dan hardop lezen wat er zich tussen een voor- en een achterflap van een boek bevindt. Het is samen met je kind een nieuwe wereld vol wonderen binnenstappen en ook als het boek uitgelezen is nog verder genieten van deze prachtige ontdekkingen. Deze lezing biedt alvast een voorproefje!

De workshops ontdek je op de website van LINC: http://www.linc-vzw.be