Voel je jonger, leef langer!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Door jezelf jong te voelen blijf je fysiek ook langer jong en vitaal; dat zegt de Indische gezondheidsgoeroe Deepak Chopra.

Om zijn uitspraak te bewijzen organiseerde Chopra een studie bij 70-plussers. Die werden gedurende een week ondergedompeld in een jaren ’40 omgeving. Een vakantieoord dat helemaal in dat tijdvak zat met big bandmuziek op de radio, voorstelling uit die tijd. Ze kregen ook de opdracht tijdens die week te praten over dingen die ze beleefden of herinnerden uit hun jonge jaren. Resultaat: Hun bloeddruk en andere vitale statistieken waren na die ene week verbeterd.Het is dus mogelijk om jezelf jong(er) te denken.

Dat voelen de vijftigers en zestigers van vandaag blijkbaar intuïtief al aan. Mensen van zestig voelen zich tot 16 jaar jonger dan hun echte leeftijd en ze gedragen zich hier ook naar blijkt uit peilingen. Wil jij je ook zo jong voelen?

1) Wees dan lief voor je lichaam. Ouderdom brengt kwaaltjes met zich mee. Rugpijn ‘s morgens, knieën waarmee je niet meer mag joggen, het zicht dat achteruit gaat. Laat deze zaken niet in de weg staan om toch jong te denken. Wees lief voor je aftakelende lichaam en bedenk hoeveel plezier het je al gegeven heeft en nog kan geven.

2) Ben je op pensioen of werk je deeltijds, blijf dan zo actief als in je drukke jaren. Werp jezelf op wat je boeit. Er is niets wat veroudering zo snel in de hand werkt als het gevoel nutteloos te zijn, als verveling.

3) Het is nooit te laat met beweging te beginnen. Beweging is goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Zelfs bij behoorlijk bejaarde mensen zijn daar spectaculaire resultaten mee te halen. De portie krachttraining zorgt voor een betere testosteronspiegel. Een betere testosteronspiegel is zowel voor dames als heren van groot mentaal maar ook levensbelang. Haal een hondje en ga elke dag 2 x 20 minuten wandelen of neem een abo bij het yoga-centrum in de buurt.

4) De houding en gezondheid van je partner beinvloedt ook jouw subjectieve leeftijd. Moedig je partner dus aan actief bezig te blijven en niet in de sofa onderuit gezakt te hangen. Hier geldt: intimiteit zorgt voor een hormonale boost. Meer intimiteit zorgt bij de man voor meer testosteron en dus meer jeugdigheid.